Građani, žalite se na izvršitelje

Pokrajinska zaštitnica građana Aniko Muškinja Hajnrih poručila je danas građanima da dobro prouče dokumente koje dobijaju od izvršitelja o prinudnoj naplati i da ukoliko smatraju da su oštećeni, reaguju tako što će pisati prigovore ili se obratiti Ombudsmanu.

Aniko Muškinja Hajnrih rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Komore izvršitelja Srbije Aleksandrom Trešnjev, da postoje pravni lekovi koji građanima mogu pomoći kod naplate dugovanja od izvršitelja.

Ona je upozorila da se građani žale na postupak tek kada je on već počeo, jer ne pristupaju dovoljno ozbiljno dokumentaciji, niti primaju pošiljke koje od izvršitelja stižu na njihovu adresu.

Na današnjem sastanku, predsednica Komore izvršitelja Srbije Aleksandra Trešnjev dogovorila je sa pokrajinskim ombudsmanom uspostavljanje saradnje, te da će čim se građani obrate ombudsmanu zbog pritužbi, od sada zajednički pokušati da rešavaju probleme.

Trešnjev je poručila građanima da oni sami moraju da pokrenu postupak nadzora rada izvršitelja, jer se on može pokrenuti jedino na osnovu njihovog prigovora ili prigovora koji podnosi zaštitnik građana.

Sastanak sa omnudsmanom je inicirala Komora zbog slučaja žene iz Novog Sada i obustave isplate dve trećine njene invalidske penzije, što je protivno zakonu.

Po zakonu, to nije dozvoljeno, jer ona prima minimalnu penziju od oko 11.000 dinara, pa je ovaj slučaj prigovorom ispravljen.

(Beta)

Ostavite komentar