U trendu

Jedno piće pomaže da se rešite zadaha od belog luka

Od ukusnog hleba sa belim lukom, testenine ili bilo kog drugog jela bogatog belim lukom, neprijatna strana konzumiranja ove namirnice je to što ćete širiti miris belog luka svaki put kada otvorite usta. Srećom, malo mleka je sve što vam treba da se osvežite.

Iako čaša mleka možda ne ide dobro uz hranu od belog luka, postoji prava nauka iza toga kako uklanja loš zadah. Prvo, važno je razumeti zašto beli luk stvara takav smrad. Kada se beli luk zgnječi (tj. iseče ili žvaće), on proizvodi nekoliko organskih jedinjenja. Među njima je alil metil sulfid, koji ne samo da jako miriše, već je potrebno i neko vreme da se razgradi.

Masnoća u mleku neutrališe jedinjenja sumpora koja stvaraju miris belog luka. U isto vreme, voda u mleku ispire usta, uklanjajući svako fizičko prisustvo belog luka ili njegovih mirisnih komponenti.

Druge strategije za borbu protiv lošeg zadaha od belog luka

Na osnovu opštih principa trika sa mlekom, možete očekivati da će masnije sorte poput punomasnog mleka biti efikasnije od obranog mleka. Međutim, ako ste osetljivi na mlečne proizvode ili jednostavno ne volite mleko, imate druge mogućnosti da se rešite lošeg zadaha od belog luka.

Jedenje sveže jabuke je još jedan dobar izbor, kao i žvakanje sirovog peršuna, nane ili zelene salate. Naravno, temeljno četkanje, čišćenje koncem i struganje jezika takođe mogu pružiti sveobuhvatno osveženje.

Oni koji su zabrinuti za dah od belog luka takođe treba da razmisle o tome kako pripremaju svoje obroke. Oštar ukus belog luka se pojačava kako se više njegovih ćelija drobi, što znači da će ceo zgnječeni beli luk dati blaži, manje mirisni ukus od isečenog belog luka, koji je manje intenzivan od mlevenog belog luka ili paste od belog luka, prenosi N1.info.hr.

Sada kada imate nekoliko jednostavnih, praktičnih trikova možete konzumirati beli luk bez straha od lošeg zadaha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.