U trendu

Jednostavna navika uz koju se brže mršavi, a rezultati dugo traju

Čini se da jedenje unutar ograničenog vremenskog razdoblja deluje zato što se usklađuje s cirkadijalnim ritmovima, odnosno biološkim satom svakog pojedinca, a upravo se nepravilan obrazac ishrane pokazao kao jedna od navika koja ometa ovaj prirodni ritam.

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da je tempiranje obroka obećavajući alat za kontrolisanje težine. Istraživanja ishrane, naime, nisu usredsređena samo na ono što jedemo, već i kako jedemo – na naša ponašanja i navike kada je u pitanju ishrana. Na taj način otkrivaju se najrealniji pristupi kontrolisanju težine.

Poslednje pilot istraživanje koje je trajalo 12 nedelja pokazalo je da su učesnici koji su obroke jeli unutar konzistentnog 10-satnog vremenskog okvira bili uspešni u gubitku kilograma. Osim toga, tim učesnicima su se smanjili masnoća na području stomaka, krvni pritisak i nivo holesterola, dok im se ivo šećera u krvi stabilizovao.

U sklopu istraživanja u kojem je učestvovalo 19 osoba s metaboličkim sindromom nije bilo ograničenja u hrani ili kalorijama. Pre učestvovanja u istraživanju, učesnici su svoje obroke jeli unutar okvira od 14 sati ili više.

Metabolički sindrom dijagnostikuje se kada neko ima najmanje tri faktora od navedenih: višak telesne masti oko struka, visoki holesterol ili trigliceride, visoki krvni pritisak, visoki šećer u krvi, insulinska rezistencija.

Tokom studije učesnici su smanjili vremenski okvir unutar kojeg su jeli. Nisu preskakali obroke i najčešće su kasnije doručkovali kako bi mogli kasnije da večeraju, ali su se držali okvira od 10 sati. Ovaj način ishrane zapravo je nalik povremenom postu, načinu ishrane koji je jako popularan u poslednje vreme.

Čini se da jedenje unutar ograničenog vremenskog razdoblja deluje zato što se usklađuje s cirkadijalnim ritmovima, odnosno biološkim satom svakog pojedinca, a upravo se nepravilan obrazac ishrane pokazao kao jedna od navika koja ometa ovaj prirodni ritam.

I druga istraživanja koja su se oslanjala na cirkadijalni ritam pokazala su da to kada jedemo može biti jednako važno kao što i koliko jedemo.

Postoji idealna situacija, ali…

Idealna situacija kada je u pitanju težina je ona u kojoj sprečimo debljanje umesto da nakupimo višak kilograma koje onda pokušavamo da izgubimo.

Međutim, postoji bezbroj razloga zbog kojih ovaj scenario nije realističan u životima mnogih ljudi zbog čega su im potrebna nova rešenja.

Promena ishrane i više vežbanja može vas učiniti zdravijom osobom, međutim gubitak viška kilograma nije nimalo lagan proces.

Mnoga rešenja pokažu se kratkoročnima, ali čini se da bi promene u ponašanju poput jedenja unutar određenog vremenskog okvira mogle da budu korisna i pomoći u razvijanju novih navika.

Naravno, dodatne studije moraće da potvrde njihovu efikasnost, prenosi Zadovoljna.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar