U trendu

Klima vam ni ne treba: Genijalan trik da se rashladite i bolje spavate tokom pakleno vrelih noći

Vlasnici jedne britanske firme koja se bavi proizvodnjom kreveta sproveli su zanimljivu anketu na osnovu koje su ustanovili 12 koraka koje možete da preduzmete kako biste imali kvalitetniji san.

Zanimljivo, nijedan od njih nije kupovina novog kreveta niti podrazumeva da u svojoj spavaćoj sobi imate klimu!

Pustite vazduh da struji

Postavite ventilator naspram prozora, a zatim otvorite okna i napravite veštačku promaju. Ovo uradite neposredno pre odlaska u krevet.

Koristite tanke čaršave

Neka vam običan čaršav posluži kao pokrivač u vreloj letnjoj noći. Pamuk i lan su materijali koji omogućavaju koži da diše.

Hladniji jastuk

Svoj veliki mekani jastuk koji koristite preko godine zamenite nekim manjim i čvršćim. Raskošni mekani jastuci će samo upijati toplinu glave.

Udobnost pre svega

Ako spavate odeveni, neka to bude lagana, pamučna majica, po mogućnosti na bretele i bar jedan broj veća od vaše konfekcijske veličine.

Mokra kosa

Ova metoda koja je zimi strogo zabranjena, leti vam može biti od pomoći. Osećaj vlage na glavi će vas rashladiti taman toliko dok ne utonete u san, a kosa će se zbog vrućine brzo osušiti.

Hladan termofor

Napunite termofor ili običnu plastičnu bocu ledenom vodom, stavite je pored sebe, pa se prekrijte tankim čaršavom. Rashladićete se.

Noge glavu hlade

Pre odlaska na spavanje, uronite stopala u lavor s hladnom vodom. Akupunkturne tačke na stopalima su povezane sa unutrašnjim organima, pa ćete na ovaj način rashladiti organizam iznutra.

Promaja 2

Ispred otvorenog prozora raširite veliki mokar čaršav. U vašu sobu će ulaziti svež i hladniji vazduh.

Egipatska spavaćica

Umotajte se u vlažan čaršav i napravite tzv. egipatsku spavaćicu. Legenda kaže da su tako drevni Egipćani izlazili na kraj s pustinjskim vrućinama.

Strateška hrana

Pred spavanje nikako nije dobro da se prejedate jer to usporava vaš metabolizam koji vas onda dodatno greje. Ako ste gladni, pojedite manji obrok.

Nisko, niže

Spavajte na što je moguće nižem nivou ili čak stavite dušek na pod. Što ste niže to će vam biti hladnije.

Upotrebite ležaljku za plažu

Podloge od trske možda nisu tako mekane, ali su svakako hladnije jer omogućavaju protok vazduha. Podmetnite ležaljku za plažu od trske ispod posteljine.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар