Koliko dugo možete bez vode, hrane i sna?

Foto: Foundry/Pixabay.com

Zahvaljujući avanturistima koji su želeli da iskušaju granice izdržljivosti svojih tela, danas znamo koliko dugo ljudski organizam može da izdrži bez nekih od najnužnijih stvari.

Biznis Insajder je sastavio pet najvećih podviga koji su ukazali na gotovo nadljudsku izdržljivost:

Bez sna

1965. godine tada 17-godišnji Rendi Garder postavio je dosad neoboreni svetski rekord tako što je ostao budan 264.4 sata, tj. 11 dana i 24 minuta.

Bez disanja

Najduže što je ljudsko biće izdražalo bez disanja zabeleženo je 2012. godine kad je danski ronilac Stig Severinsen zadržao dah pod vodom 22 minuta.

Bez hrane i vode

1979. godine, tada 18-godišnji Andreas Mihavec ostavljen je, zaboravljen, zatvoren u ćeliji u podrumu. Slučajno je pronađen 18 dana kasnije, pa je slučajno otkriveno koliko dugo čovjek može izdržati bez hrane i vode. Bilo mu je potrebno nekoliko nedelja da se oporavi.

Bez gravitacije

Iako lebdenje po svemiru deluje zabavno, verujte da to nije baš tako ako to morate činiti 437.7 dana, kao što je učinio ruski astronaut Valerij Poljakov 1995. godine.

Bez sunčeve svetlosti

2004. godine češki mađioničar Zdenek Zahradka izdržao je 10 dana u kovčegu pod zemljom (imao je cev za disanje, ali nije ima pristup sunčevoj svjetlosti, hrani ni vodi).

No, postoje i ekstremniji primeri. Naime, 2012. godine ruska je policija otkrila sledbenike sekte koja je živela pod zemljom. Mnoga od dece koja su rođena u toj sekti nisu nikad videla prirodnu svetlost, prenose mediji.

Ostavite komentar