Ljubav je – droga

Ljubavna romansa stimuliše nas na sličan način na koji na ljudski mozak deluje droga.
Vekovima pesnici i pripovedači upoređuju snagu ljubavi sa opojnim dejstvima droga, a sada za to postoji i naučno utemeljenje.

Zapravo, ljubav je srodna leku protiv bolova, otkrivaju istraživači sa Univerziteta Stanford i New York.
„Snažan, strastveni osećaj ljubavi može pružiti neverovatno efikasan osećaj ublažavanja boli, slično kao i lekovi protiv bolova ili kao nedopuštene droge kao recimo kokain. „
Pa šta to čini veliko zaljubljivanje slično konzumiranju tableta protiv bolova ili kokaina? 
Autori istraživanja nisu baš sigurni.
„Kad su ljudi u toj strastvenoj, sve-konzumirajućoj fazi ljubavi, postoje značajne promene u raspoloženju koje utiču na njihov osećaj boli, “ objašnjava Sean Mackei, glavni autor istraživanja.
„Počeli smo razdvajati i raspoznavati neke od tih sistema nagrađivanja u mozgu i kako oni utiču na bol. To su vrlo duboki, stari sistemi u našem mozgu koji uključuju dopamin, primarni neurotransmiter koji utiče na osećaj raspoloženja, nagrade i motivacije. „
Istraživanje je koristilo ispitanike koji su bili podvrgnuti nizu testiranja u kojima su trebali gledati u slike svog trenutnog romantičnog partnera. 
Korišćenjem tehnologije skeniranja mozga, istraživači su mogli izraditi grafikon neuronskog lanca događaja kada su se ispitanici koncentrisali na lice svoje trenutne ljubavi.
„Jedno od ključnih mesta za analgeziju koju je podstakla ljubav je limbički strijatum, ključni centar odgovoran za osećaj nagrade i zavisnosti prema opijatima, kokainu i drugim drogama. Ova regija govori mozgu da vam je stvarno potrebno da nastavite da radite to što radite, odnosno, da pričinjavate i dalje sebi to zadovoljstvo koje osećate, u ovom slučaju – da ostanete zaljubljeni, „objašnjava Jarred Iounger.
Kao i kod svih droga, kada se početna strast stišava, sve kreće nizbrdo, zaključuju istraživači.
Problem je što ova faza ljubavi retko traje duže od godinu ili dve, a često biva zamenjena patnjom i boli, a to je deo koji naučnici nisu proučili u ovom istraživanju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike