„Nabildujte“ samopouzdanje – okrenite novi list!

Niko u životu nema neprekidan niz pozitivnih događaja. 
Padovi su prisutni u životima svih nas – samo se o njima ne priča na Facebooku. 
Naravno, nije rešenje da klonete i padnete u očajanje nad činjenicom da život s vremena na vreme svakoga iznenadi nizom zagonetki. Pitanje koje treba da postavite sebi jeste šta možete da naučite iz svoje trenutne situacije i kako biste mogli da je preokrenete nabolje. 
Tu nastupa vaš nivo samopouzdanja. On je bitan u svakom momentu. Ako je u vašem slučaju visok, lakše ćete preskociti prepreke pred sobom. U suprotnom, potrebno je da radite na njemu – bez izgovora.

Okrenite novi list
Recimo, ako vam smeta što vaš direktor jedva zna kako se zovete, neka to bude nagoveštaj da se fokusirate da to promenite. 
Ukoliko ste imali prijateljicu koja vam je u jednom trenutku bila neprekidno za petama, a onda vas ostavila na cedilu u momentu kada ste se suočavali sa najtežom životnom dramom, u budućnosti birajte prijatelje kojima je odanost jedna od glavnih osobina. 
Kada otkrijete šta je to što nije ispravno funkcionisalo, mnogo je manja verovatnoća da ćete se naći u istoj situaciji u perspektivi, a nivo samopouzdanja zbog dobrih odluka koje donosite podizaće vam se sve više.

Još jedna obavezna stavka: umesto da se poredite sa svojim vršnjacima koji deluju kao da imaju sve, probajte da učite od njih. 
Devojka koja ima fantasticnu karijeru? Ispitajte je o svemu što vas interesuje na kafi. Ili organizujte okupljanje grupe prijatelja na mini partiju jednom mesečno, na „brainstorming“ seansi razvoja životnih strategija. 
Umesto takmičenja izaberite razgovor i bićete u stanju da otkrijete brojna rešenja. Videćete koliko dobrih i korisnih stvari donosi zdrava razmena mišljenja.
Na kraju, sve velike kompanije i organizacije funkcionišu po tom principu.

Upornost se isplati
Dozvolite sebi digresiju. Zvuči kontradiktorno, ali stručnjaci se kunu da je pauza u opsesivnom razmatranju situacije koja vas muči suštinski momenat koji će doprineti da samouvereno dođete do hepienda. 
Trenutno nemate posao? Naravno, danas nije lako da se nađe posao, pogotovo ne adekvatno plaćen, a uz to kreativan i zanimljiv. 
Pokušajte da negativne misli o budućnosti stavite u najzabačeniji kutak svog uma i usredsredite se na pozitivne stvari. Ma koliko one bile jednostavne i na dohvat ruke. Jer, u tome i jeste njihova prednost. 
Recimo, počnite da trenirate za maraton. Ili, obnovite neka stara dobra prijateljstva, koja ste sticajem raznih oklonosti zapostavili. 
Izašli ste iz duge veze? Čak i ako ste to samoinicijativno uradili, uz olakšanje, postoji opasnost da vas napadne osecaj nostalgije i inercije. 
Pre nego što se to možda desi, organizujte se, idite na odmor solo. Ako svom duhu i telu date odmor od istog začaranog kruga misli, ne samo da ćete pomoći sebi da zadržite zdrav razum, vec cete dobiti podsticaj samopouzdanja na nekoj drugoj strani, koji ce vam dati vetar u leđa da prevaziđete krizu, uz podsećanje na sve one stvari koje vam odlicno idu od ruke.

Lepota dolazi iznutra
.Spoljašnja lepota dolazi sa samopouzdanjem. Poznajemo neke ljude koji nisu lepotani na prvi pogled, ali osvajaju svojim samopouzdanjem, humorom i time što se vidi da su zadovoljni sobom. Ne postoji bolja prezentacija lepote od toga da se neko ne boji da bude svoj. 
Svako od vas verovatno može da se seti ličnih primera, kada vas je u nekom trenutku nečija rečenica, možemo reći katkad i prikrivena uvreda, izduvala kao balon. 
Tada do izražaja, ponovo, dolazi samopouzdanje. Ako ste izrazito samouvereni, ni salve loših vibracija usmerenih ka vama neće moći da vas pomere.
I ne zaboravite da se „sve može, kad se hoće“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike