U trendu

Najveća studija o krvi stogodišnjaka otkrila je tajnu dugovečnosti

Stogodišnjaci imaju niže vrednosti glukoze, kreatinina i mokraćne kiseline od svoje šezdesete nadalje, prema najvećoj studiji te vrste. Istraživanje, objavljeno nedavno u časopisu GeroScience, najveće je do sada merenje i praćenje stopa različitih molekula u krvi ljudi rođenih između 1893. i 1920. godine.

Naučnici, uključujući one s Instituta Karolinska, procenili su podatke o molekulima krvi više od 44.500 Šveđana koji su bili podvrgnuti kliničkom testiranju između 1985. i 1996. i praćeni do 2020. godine. Oko 1200 pojedinaca u studiji, ili oko 2.7 posto učesnika, doživelo je 100 godina.

„Otkrili smo da su oni koji su doživeli stoti rođendan imali niže nivoe glukoze, kreatinina i mokraćne kiseline od svoje šezdesete nadalje. Vrlo malo stogodišnjaka imalo je nivo glukoze iznad 6.5 ranije u životu ili nivo kreatinina iznad 125“, napisali su istraživači za The Conversation.

Istraživači kažu da rezultati ukazuju na potencijalnu vezu između metabolizma, ishrane i dugovečnosti.

Razumno je misliti da faktori kao što su ishrana i unos alkohola igraju ulogu u dugovečnosti. Praćenje vrednosti vaših bubrega i jetre, kao i glukoze i mokraćne kiseline kako starite, verovatno nije loša ideja“, zaključili su.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.