U trendu

Navike u braku koje bi trebalo da se primenjuju od prvog dana

Sebično ponašanje, različiti oblici zavisnosti i nedostatak odgovornosti, lagano ali sigurno, uzimaju svoj danak, i statistike o braku ne daju lepu sliku. Šta to dakle čini brak uspešnim? Da li je uopšte moguće imati jedan takav?

Pozitivne navike u braku

Verovali ili ne, moguće je. Uspešan brak ne znači brak bez izazova, već onaj sačinjen od strana koje su jednako spremne da rade na njemu. Neophodno je da istinski budete posvećeni jedno drugom i da razvijete pozitivne navike na samom početku braka, kako bi on funkcionisao.

Iskazivanje zahvalnosti

Gotovo da ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važno da svakodnevno izražavate svoju zahvalnost prema suprugu. To naravno ne bi trebalo da radite na usiljen način, već spontano i iskreno. Izrazite svoju zahvalnost na jednostavan način za svakodnevna dela koja vaš suprug čini. Neverovatno je šta je sve neko ko vas voli spreman zbog vas da uradi ako se oseća dovoljno cenjeno.

Zaštita braka

Mnogi od nas zaboravljaju da je postojalo i vreme pre društvenih mreža. Iako ne možete izbeći promene koje se dešavaju, možete odabrati da se držite podalje od svega što može da ugrozi vaš brak. Deluje naivno, gledanje profila osoba suprotnog pola, komentarisanje i ostavljanje čuvenih „lajkova“, ali zaista nije. Važno je da postavite jasne granice koje štite vaš brak od nepoželjnih oblika ponašanja, i njihovih posledica, jer nije fizička prevara jedina koja uništava brak.

Odsustvo tajni

Ne možete očekivati da sa nekim imate uspešan brak, ako imate tajne koje ta osoba ne zna. Niko nije savršen i svako od nas ima neku svoju neslavnu prošlost, ali je iskrenost ključna za očuvanje braka. Šta god da uradite, iako može delovati da možete da živite sa tom tajnom, ona bi vas vremenom mogla pojesti iznutra. Priznanje jeste bolno, ali ako nešto važno prećutite svom suprugu, mnogo će bolnije biti i za vas i za njega, kada to jednog dana otkrije.

Brak kao prioritet

Pored toliko mnogo drugih stvar, koje nas svakodnevno okružuju, zaista je teško postaviti stvari prema njihovoj važnosti. Pa opet, ne biste smeli da dozvolite da posao, hobi, briga o kući, pa čak i deca gurnu u drugi plan vaš brak. On bi trebalo da bude vaš prioritet. Možda deluje kao suvišno za isticanje, ali mnogi parovi se ponašaju upravo suprotno, uzimajući svoju voljenu osobu zdravo za gotovo, piše Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)