U trendu

Ne biste verovali kako samo jedna besana noć utiče na vaš mozak

U naučnoj studiji primećene su značajne promene u strukturi mozga kod onih koji su samo jednu noć bili uskraćeni za san

Samo jedna neprospavana noć može da doprinese da se mozak oseti godinama starijim, navodi se u zajedničkoj studiji danskih, švajcarskih i nemačkih istraživača iz Forschungszentrum Jülich centra.

Značajne promene u strukturi mozga primećene su kod ispitanika koji su samo jednu noć bili uskraćeni za san. Neprospavana noć izaziva iscrpljenost, otežava svakodnevnicu i oštećuje mozak.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Neuroscience pokazuje da samo jedna noć uskraćenog sna može da prouzrokuje značajne promene u strukturi mozga, čineći ga starijim za jednu ili dve godine.

Analize ukazuju da čak trećina odraslih osoba bar u jednom periodu života pati od nesanice i problema sa spavanjem, a kao rezultat nedostatka sna javlja se osećaj iscrpljenosti i otežano obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Ali, kako stvari stoje, izgleda da bi nedostatak sna mogao da ima mnogo ozbiljnije posledice – i to na mozak.

Koliko ostari mozak tokom jedne noći bez sna?

U međunarodnoj studiji tim istraživača analizirao je podatke magnetne rezonance mozga 134 zdrava učesnika istraživanja, starosne dobi od 19 do 39 godina.

Istraživači su ih tokom pet noći izložili različitim uslovima spavanja – od potpune deprivacije sna tokom 24 sata, delimične deprivacije od tri sata nespavanja tokom noći i hronične deprivacije, koja je uključivala 5 budnih sati tokom noći.

U istraživanje je uključena i kontrolna grupa ispitanika koji su spavali osam sati tokom noći.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)