U trendu

Nemojte ostavljati čašu vode pored kreveta preko noći: Evo zašto

Da li ste ikada držali čašu vode pored kreveta tokom cele noći? Da li je bio čudan ukus kada ste ga pili nakon što ste se probudili ujutru? Možda mislite da je voda u čaši izgubila svežinu?

Čudan ukus koji osećate je zapravo uzrokovan povećanjem nivoa kiseline u vodi.

pH ravnoteža vode se smanjuje kada se ostavi nepokrivena preko noći. Voda apsorbuje ugljen-dioksid, što ga čini kiselim. Ali to nije glavna stvar o kojoj treba da brinete.

Ono što bi trebalo da vam skrene pažnju je rizik od bolesti koje se prenose vodom. Nisu sve ove bolesti uzrokovane samo vodom koja je kontaminirana spolja.

Voda je element sklon životu. U njemu mogu rasti alge i bakterije ako se duže vreme ostavi otvoren na vazduhu. Discovery News je objavio snimak koji govori upravo o tome.

Hemija vode se menja, 0,13% prelazi u ugljenu kiselinu koja kasnije formira bikarbonate i karbonate. Ali to nije jedini razlog zašto nije bezbedno piti takvu vodu.

Voda ostavljena na otvorenom potencijalni je domaćin za komarce i alge, a privlači i kućnu prašinu. Zbog toga je važno prokuvati ili filtrirati vodu za piće.

Voda se može čuvati neograničeno dugo ako se pravilno skladišti. Savremeno doba omogućilo je hemijsko prečišćavanje vode.

Vodu ne treba držati zajedno sa pesticidima, ali osim toga, bezbedno je čuvati duže vreme. Međutim, za vodu su potrebne odgovarajuće posude. Nisu svi oblici plastičnih flaša bezbedni.

Ako voda ostane nezapečaćena, sklona je rastu bakterija. Flaširana voda omogućava zaustavljanje takvog rasta na nekoliko dana, ali ne zauvek.

Najbolje je piti svežu vodu koja nije kontaminirana. Zato je najbolje da vodu sipate u čašu kada treba da je popijete i da je ne ostavljate u čaši cele noći, prenosi Atma.hr.

A ako zaista ne volite da ustanete samo zbog čaše vode, uvek možete držati flašu vode pored svog kreveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.