U trendu

Oslobodite se prolećnih alergija zauvek: Ovo je neverovatna namirnica koja će vam promeniti život!

Sezonske alergije mogu izazvati brojne neprijatnosti kroz život poput curenja nosa, kijanja, kašlja, suzenja očiju i otoka. Međutim, uz pomoć određenih namirnica možete ublažiti ove simptome dok istovremeno dobijate i važne hranljive materije preko potrebne telu

Đumbir
Đumbir je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima zahvaljujući fitohemijskim jedinjenjima koje sadrži. Može smanjiti upalu i iritaciju u nozdrvama, očima i grlu, što može ublažiti simptome alergija. Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da đumbir smanjuje proinflamatorne proteine u krvi miševa, što pomaže u ublažavanju simptoma alergija, prenosi espreso.rs.

Pčelinji polen
Pčelinji polen, koji sadrži enzime, nektar, med, cvetni polen i vosak, može pomoći kod alergijskog rinitisa zahvaljujući svojim antiinflamatornim, antifungalnim i antimikrobnim svojstvima. Istraživanja na životinjama pokazala su da pčelinji polen inhibira aktivaciju mastocita, ključnih u alergijskim reakcijama.

Citrusi
Hrana bogata vitaminom C, poput pomorandži, mandarina, limuna i grejpfruta, može pomoći u ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa i iritacije gornjih disajnih puteva izazvanih polenom. Vitamin C iz ovih namirnica pomaže u smanjenju upala i jačanju imunog sistema.

Kurkuma
Kurkuma je poznata po svom antiinflamatornom sastojku kurkuminu, koji može pomoći u smanjenju otoka i iritacija izazvanih alergijama. Iako efekti kurkume na sezonske alergije nisu detaljno proučeni kod ljudi, njena antiinflamatorna svojstva su obećavajuća.

Paradajz
Paradajz je kao namirnica odličan izvor vitamina C i likopena, antioksidativnog jedinjenja koje pomaže u smanjenju sistemske upale. Likopen se lakše apsorbuje kada je paradajz kuvan, što povećava njegovu efikasnost u borbi protiv alergijskih simptoma.

Losos i druge masne ribe
Omega-3 masne kiseline iz ribe mogu povećati otpornost na alergije i poboljšati astmu. Studije su pokazale da eikozapentaenoinska masna kiselina smanjuje rizik od alergijske osetljivosti i polenskih alergija. Takođe, omega-3 masti pomažu u smanjenju suženja disajnih puteva kod astme i sezonskih alergija.

Crni luk
Luk je bogat kvercetinom, prirodnim antihistaminikom koji može smanjiti simptome sezonskih alergija. Kvercetin deluje tako što smanjuje upalu i histaminske reakcije. Sirovi crveni luk ima najveću koncentraciju kvercetina, dok je crni i mladi luk sledeći po bogatstvu ovog jedinjenja. Luk je takođe bogat prebioticima, koji podržavaju zdravlje i imunitet.

Uvođenje ovih namirnica u ishranu može pomoći u borbi protiv simptoma sezonskih alergija, čineći proleće i život podnošljivijim i zdravijim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.