Ova biljka se može uzgajati cele godine, a ima sjajan efekat: Odlična za pamćenje, raspoloženje, ishranu

Mnoge biljke rastu lepo i na kuhinjskom šanku ili prozoru, čak i kada je napolju sneg i led. Jedna od takvih biljaka svakako je ruzmarin.

Ruzmarin je biljka koja se koristi kao začin u mnogim obrocima i sosevima, a bukvalno ju je moguće koristiti na mnogo načina, od stavljanja u hleb, do stavljanja u sladoled.

Međutim, daleko od toga da je kulinarstvo jedini domet efekata koje ruzmarin može imati.

Još je Ofelija u Šekspirovom „Hamletu“ pominjala ruzmarin za pamćenje, a tu se zapravo krije jedan od njegovih potencijalnih benefita. Kako navodi zdravstvena platforma Healthline, neke studije pokazuju da je samo mirisanje ulja ruzmarina povećalo šanse za 60 do 75 odsto da se ljudi sete nečega! Slična studija pokazala je da miris ulja ruzmarina popravlja raspoloženje, a uz to, ruzmarin je, inače, popularan u narodnoj medicini.

Međutim, većina relevantnih istraživanja fokusira se na velike doze ekstrakta ruzmarina i esencijalno ulje ruzmarina, što nije isto kao ruzmarin koji konzumiramo uz, recimo, piletinu ili slatkiše.

Ekstrakt ruzmarina ima antioksidativna i antimikrobna svojstva zbog komponenata kao što su flavonoidi i fenolska kiselina. Navodi se i da se ruzmarin može koristiti kao prevencija oksidacije i kontaminacije mesa!

Esencijalno ulje ruzmarina može se koristiti i u tretmanima aromaterapije, koja ima pozitivan efekat za kognitivne sposobnosti. Kao deo masaže aromaterapijom, može pomoći u ublažavanju bola u nervima.

Medicinska platforma Healthline tvrdi da ulje ruzmarina može biti odličan izbor za deblje vlasi i brži rast kose jer ima sposobnost da poboljša generisanje ćelija. Studija objavljena 2015. u magazinu SKINmed Journal dokazala je da ulje ruzmarina ima učinak sličan minoksidilu, koji se obično koristi kao tretman za rast kose, ali s manje svraba glave kao nuspojavom.

Neke studije sugerišu da bi ruzmarin mogao biti dobar za kognitivno zdravlje, ali sugeriše se da je potrebno još istraživanja na ovu temu.

Takođe, jedna mala studija iz 2017. godine sa iranskog univerziteta, objavljena u Complementary Therapies in Clinical Practice, demonstrirala je kako je uzimanje 1000mg ruzmarina dnevno tokom mesec dana pomoglo u umanjenju simptoma anksioznosti i depresije i poboljšalo kvalitet spavanja kod studenata ispitanika u poređenju sa onima koji su imali placebo tretmane, piše Glossy.

Svakako, pre nego što uključite ruzmarin u ishranu na bilo koji način, neophodno je konsultovati se s doktorom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.