Ovaj čovek u ruci drži jedan od najopasnijih predmeta: Znate li o čemu se radi? (video)

Jedan avanturista posetio je zonu isključenja u Černobilju i približio se jednom od najopasnijih objekata na svetu, dok je njegov vodič pokušao da taj predmet i otvori.

Jutjuber poznat po svom kanalu Abandoned Explorer posetio je Černobil 2019. godine, dok je zona isključenja još bila otvorena za turiste, pre ruske invazije Ukrajine. Pre nego što je ovo područje postalo ratna zona, ljudi su mogli da istraže područje oko čuvene nuklearne elektrane i vide smrtonosne ostatke nuklearne katastrofe.

Susret sa polonijumom

Tokom svoje posete, vodič po imenu Igor iznenadio je Jutjubera donevši jedan od najradioaktivnijih objekata u Pripjatu – kanister sa polonijumom. Igor se našalio: „Danas si Litvinjenko“, misleći na bivšeg ruskog špijuna koji je bio otrovan radioaktivnim polonijumom.

Igor je počeo da otvara kanister golim rukama, što mnogi smatraju krajnje nesmotrenim. Ubrzo su uzeli uređaj za merenje zračenja koji je pokazao da su do tada apsorbovali pet mikrosiverta zračenja.

U većem delu sveta, pozadinsko zračenje je između 0,17 i 0,39 mikrosiverta na sat. U zoni isključenja očekuje se da će pozadinsko zračenje biti veće. Međutim, kada je uređaj postavljen na visoko radioaktivni materijal, očitavanje je počelo naglo da raste, dostižući dvostruku početnu vrednost u roku od nekoliko sekundi.

Svake sekunde uređaj je zabeležio dodatni mikrosiverta, što znači da je svake sekunde apsorbovao ekvivalent nekoliko sati pozadinskog zračenja u normalnim uslovima. „O moj Bože“, uzviknuo je avanturista, što je bila prilično razumna reakcija s obzirom na brzinu kojom je radijacija rasla.

Opasnost i upozorenje

Ubrzo su se povukli, a uređaj je zabeležio ukupno 99 mikrosiverta, što znači da je za kratko vreme apsorbovano znatno više zračenja samo zbog blizine polonijuma.

Dobra vest je da je polonijum relativno bezopasan van tela jer zračenje ne može da prodre u ljudsku kožu – osim ako koža nije oštećena – i može se čak zaustaviti papirom. Ali unos polonijuma bio bi fatalan, jer je samo jedan gram dovoljan da ubije oko 50 miliona ljudi.

Ovaj sastanak u Černobilju podseća na opasnosti koje još uvek vrebaju u zoni isključenja. Posetioci, ako ikada ponovo budu tamo, trebalo bi da budu izuzetno oprezni i da poštuju mere predostrožnosti, jer čak i naizgled bezopasni predmeti mogu da kriju smrtonosne pretnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.