U trendu

Misterija iz Černobilja zbunila stručnjake: Radijacija raste, niko ne zna zašto

Nivo radijacije ispod reaktora 4 u Černobilju, gde je 1986. izbila nuklearna katastrofa, iznenadila je stručnjake.

Ispod tog reaktora koji je eksplodirao i dalje je aktivno nuklearno gorivo i sledećih 24.000 godina niko neće moći da živi na tom području. Struktura vredna 1,5 milijardi evra štiti da se radijacija proširi, ali sad se ona pojačava, a niko ne zna zašto, piše History of yesterday.

Nil Hajat, nuklearni hemičar sa Univerziteta u Šefildu, spomenuo je da postoji mogućnost da se uranijum u gorivu sam po sebi ponovo zapali.

– Baš kao što se ugalj može ponovo rasplamsati u roštilju, tako mogu i nuklearni materijali koji su nekad bili zapaljeni – pojašnjava Hajat.

On je, kao i nekolicina nuklearnih hemičara, ranije spominjali mogućnost ponovnog aktiviranja urana iz Černobilja, ali naučnici iz Ukrajine koji su odgovorni za upravljanje nuklearnom aktivnošću u blizini do sada zapravo nisu slušali.

Naučnici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate nivo radioaktivnosti.

Nedavno su ti senzori otkrili stalno povećanje nivoa radioaktivnosti. Čini se da ova radioaktivnost dolazi iz nedostupne komore ispod reaktora 4 koji je blokiran od noći eksplozije 26. aprila 1986. godine.

Šta bi moglo da bude uzrok tome?

Stručnjaci iz Ukrajine ne razumeju zašto se to događa, iako imaju neke pretpostavke.

Voda se koristi za pokretanje procesa fisije unutar nuklearnih materijala, što čini energiju oslobađanja nuklearnog materijala koja se unutar nuklearnog reaktora može držati pod kontrolom, ali u ovom slučaju stručnjaci se boje da to neće moći da kontrolišu.

Druga pretpostavka je da budući da je reaktor 4 potpuno zaštićen, voda od kiše nije mogla da dođe do nuklearnog goriva. Voda iz kiše mogla je da drži nuklearni materijal pod kontrolom. Bez vode nuklearno gorivo može biti u opasnosti od pregrejavanja, što može dovesti do nove nuklearne katastrofe.

Možda postoji još jedan razlog za ovo stalno povećanje radioaktivnosti, ono što je gore spomenuto samo su pretpostavke, možda se nešto potpuno drugačije događa ispod reaktora 4 ili unutar nuklearnog materijala koji je ostao unutra. Ovo je nešto što bi definitivno trebalo da alarmira stručnjake kako bi se pripremili za najgoru situaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar