U trendu

Pravilo 10-3-2-1-0 garantuje da ćete spavati kao bebe

I ptice na grani znaju da je prosečnoj odrasloj osobi potrebno sedam do devet sati kvalitetnog noćnog sna za normalno funkcionisanje. Ipak, to je ponekad teško ostvariti. Mnogi danas slabo spavaju, ali postoji pravilo 10-3-2-1-0, koje garantuje da ćemo spavati kao bebe.

O čemu je reč? Nije komplikovano kao što se čini. Važno je upamtiti pet jednostavnih koraka.

Prvo pravilo je da deset sati pre odlaska u krevet treba izbegavati konzumaciju kofeina. Osim u kafi i čaju, kofein se nalazi i u čokoladi, kao i u gaziranim i energetskim pićima.

Drugi korak je prestanak konzumacije alkohola ili hrane tri sata pre spavanja. Dakle, ako nameravate da legnete u 22 sata, nakon 19 sati ne biste trebalo da večerate ili pijete alkohol.

Treće pravilo kaže da nema posla dva sata pre spavanja. Bez obzira na to koliki ste radoholičar, to znači da nema odgovaranja na mejlove, a kamoli nošenja prenosnog računara u krevet.

Pretposlednji korak kaže da je potrebno isključiti sve ekrane sat vremena pre spavanja, a to važi i za mobilne. Uređaji stimulišu mozak i umesto da ga pripreme za spavanje, podstiču budnost.

I poslednje, ali nikako najmanje važno, pritiskanje je dugmeta za odlaganje alarma ujutru nula puta. Može se biti neverovatno teško odviknuti od toga, ali kada odgodimo buđenje, izazivamo veću omamljenost jer remetimo REM ciklus spavanja, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar