U trendu

Pravilo od „osam sati sna“ – mit ili istina: Da li previše spavanja utiče na zdravlje?

Stručnjaci savetuju da je osam sati sna dovoljno da bi se telo odmorilo, regenerisalo i pripremilo za sledeći dan sa obavezama, dok previše spavanja može negativno da se odrazi na zdravlje.

Pogledajte kako to utiče na vaše telo:

Višak kilograma

Nekoliko američkih studija je pokazalo da premalo, ali i previše sati sna podjednako utiče na razvoj dijabetesa, kao i na pojavu gojaznosti.

– Na taj način skraćujete vreme za fizičku aktivnost, koja je vašem organizmu i te kako potrebna, a ujedno nemate ni volje da bilo šta uradite jer ste prekasno ustali – naveli su američki istražitelji u rezultatu studije.

Depresivna stanja

Dokazano je da su različita depresivna stanja – od onih prolaznih do težih oblika u vezi sa poremećajem spavanja. Nedostatak volje za bilo kakvom aktivnošću „tera“ osobu da duže spava i beži od realnosti. A što duže spava, to je neaktivnija i nezadovoljnija, pa jedno depresivno stanje prerasta u drugo i nastavlja se.

Srčana oboljenja

Statistika kaže da je uzrok broj jedan smrtnosti na svetu nastanak srčanog oboljenja, odnosno pojava infarkta, kao i da su oni koji skoro uvek spavaju duže od osam sati za trećinu više izloženi riziku od infarkta.

Glavobolje

Ako ste inače spavalica, onda ste verovatno iskusili i glavobolje koje nastaju posle preteranog sna. To se dešava zato što previše sati sna ima negativan uticaj na neurotransmitere u mozgu, što remeti lučenje serotonina, hormona sreće koji čini da se osećate dobro.

Problemi sa pamćenjem

Previše sna remeti i kognitivne procese, što znači da vam je u takvom stanju teško da se koncentrišete, nećete moći ni da učite niti da pravilno zaključujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar