Saveti psihologa: kako sačuvati svoju vezu?

Sačuvati vezu ili brak – nije jednostavno i nema univerzalnog odgovora ni rešenja. Dr Lesli Bejker-Felps, psiholog i pisac, na osnovu svog iskustva iznosi neke predloge i savete koji mogu pomoći.

Čak i u dobrim odnosima među parovima, mogu postojati neki problemi koji se ponavljaju. Osećanja ne možemo uzeti zdravo za gotovo, smatrati da su nepromenljiva ili da su tokom godina „presušila“. Eksplozivna ljubomora ili neki drugi nesporazumi mogu se povremeno pojavljivati u skoro svakoj vezi.

Ako želite ovakve ili slične probleme da rešavate, pokušajte da ih vidite objektivno, sa strane. Potrebni su obostrani napori, razumevanje i razgovori.

Kao da ste na filmu

Zamislite da gledate svoju vezu sa strane kao kada biste gledali film. Obratite pažnju na to šta vi i vaš partner kažete ili uradite u međusobnim razgovorima ili odnosima. Zapazite posebno ponavljajuće teme posle kojih dolazi do sukoba.

Probajte da gledate na stvari kako se to u filmovima ponekad radi. Pokušajte da pogledate svoju „priču“ iz različitih perspektiva: kroz svoje oči, kroz oči svog partnera, a možda i kroz oči nekog sa strane.

Dr Lesli Bejker-Felps preporučuje vežbu koju zove „Šta bi kamera na zidu videla u vašem domu?“

Predlaže neka konkretna pitanja koja vam mogu pomoći da razmotrite međusobne odnose, ponašanje i komnikaciju:

Kako vi i vaš partner svojim ponašanjem utičete jedno na drugo, a kako na druge osobe oko sebe?

Koje uzroke problema primećujete?
 
Kako vaša interakcija pojačava vaša uverenja o tome koliko ste dostojni ljubavi?

Kako vaša interakcija ojačava vaša uverenja o tome koliko je vaš partner emocionalno dostupan?Nakon razmišljanja o tome, možete proširiti svoje uvide fokusiranjem na tipične sukobe.

Vratite se unazad do trenutka kada se slažete, a zatim gledajte kako su se stvari odvijale:

Da li vidite kad i gde su stvari počele da se komplikuju i gde grešite?

Da li možete identifikovati ono što je izgledalo kao izazivanje eskalacije? Možda ćete primetiti da ste vi smatrali da je vaš partner izuzetno zadovoljan, što je izazvalo neprijateljski odgovor u vama koji je potom uzrokovao da vaš partner eksplodira.

Ovakvom analizom možete razmotriti alternativne perspektive za razumevanje situacije i konstruktivnije načine komunikacije i reagovanja.

Saveti

Naravno, u vašoj vezi vi ste dvoje. Dakle, ako je vaš partner voljan, radite zajedno na pokušaju da napravite pozitivne promene.

Izaberite mirno vreme da biste razgovarali o poboljšanju svoje veze. Možda ćete takođe smatrati da treba da razmislite i posebno odgovorite na gorenavedena pitanja.

Posle toga sedite zajedno i analizirajte pojedinačne odgovore, razmišljanja i stavove.

S vremenom, tekućim razgovorima i iskrenim naporima, nadamo se da ćete uspostaviti zdraviji i srećniji odnos.

1 komentar
  1. Švaler

    Ma kakav psiholog,kakvi bakrači…bolje dobar razvod nego loš brak kojem nema više spasa…Flozofiranje je gubljenje vremena i živaca.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike