U trendu

Svi to radimo, a ne mislimo o posledicama: Koliko je štetno spavanje pored telefona?

U savremenom svetu prilično je uobičajeno da ljudi koriste svoje telefone pre spavanja, pa čak i da ih drže pod jastukom tokom sna.

Ali koliko je opasno po vaše zdravlje da spavate sa mobilnim telefonom pored sebe.

Na početku ere mobilnih telefona mnogi lekari i naučnici ukazivali su da bi zračenje koje emituju ovi uređaji moglo da doprinese razvoju raka. Međutim, dokazi koji potvrđuju ovu teoriju nikada nisu pronađeni.

Pre nego što izađu na tržište, današnji pametni telefoni prolaze opsežna testiranja kako bi dobili neophodne bezbednosne sertifikate. U svakom slučaju, treba biti oprezan, posebno noću, smatra Anton Jastrepcev, direktor laboratorije „Ekospejs“, kompanije posvećene brizi o životnoj sredini.

„Treba napomenuti da šteta koju izazivaju telefoni još nije u potpunosti proučena. Opšte pravilo jeste da ne spavate grleći gedžet. Nemojte ga stavljati ispod jastuka ili pored kreveta“, kaže on.

Prema Jastrepcevu, većina uređaja je sertifikovana za izloženost na udaljenosti od pola metra. Na ovoj udaljenosti njihov uticaj na zdravlje je minimalan. Iz tog razloga, preporučuje se da telefon ne držite blizu glave, naglašava on.

Specijalista takođe preporučuje upotrebu bežičnih slušalica kako bi se izbegao intenzivan dodir telefona sa glavom.

„Ako puno pričate telefonom, možete držati telefon čak i na stolu – telefon vas neće zračiti, zračiće slušalica ali to zračenje neće naneti nikakvu štetu organizmu“, objasnio je on.

Jastrepcev je naglasio da u nekim situacijama mobilni telefoni emituju više zračenja od normalnog. Tada je posebno je važno da ih odaljimo od glave i treba biti oprezan.

„Ako je mobilna bazna stanica daleko ili je veza slaba – na primer na selu – tada telefon troši mnogo energije za komunikaciju s baznom stanicom i emitovaće više zračenja. To se mora uzeti u obzir. U takvim slučajevima je bolje skloniti ga od glave“, savetovao je inženjer.

Ekspert je podsetio i da je posebno važno da osobe sa pejsmejkerom ne drže telefon previše blizu, jer bi mobilni telefon mogao da izazove elektromagnetne smetnje i utiče na rad srčanog aparata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.