U trendu

Ujutru se budite umorni? Možda bolujete od ovog stanja

Dobar san je neophodan za održavanje opšteg zdravlja i blagostanja. Omogućava našem telu da se odmori, pripremajući nas za dan koji je pred nama. Međutim, ako se stalno budimo umorni ili iscrpljeni, uprkos tome što smo prespavali celu noć, možda imamo uobičajen poremećaj spavanja poznat kao apneja za vreme spavanja, premosi Times of India.

Kako objašnjavaju lekari, apneja je poremećaj sna koji se definiše ponovljenim pauzama ili prekidima disanja tokom noći. To se dešava kada se naši disajni putevi delimično ili potpuno zatvore, što rezultira kratkim pauzama u disanju. Ove pauze, poznate kao apneja, mogu trajati od nekoliko sekundi do minuta i mogu se pojaviti nekoliko puta tokom noći.

Kao rezultat toga, ljudi sa apnejom u snu često imaju prekinut san koji uzrokuje prekomernu pospanost tokom dana. Za ljude sa srčanim ili vaskularnim oboljenjima, ove ponovljene više epizode ​​niskog nivoa kiseonika u krvi, poznate kao hipoksija ili hipoksemija, dodatno pogoršavaju prognozu i povećavaju rizik od nepravilnih srčanih ritmova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.