Uskoro počinje najstrožiji post: Evo koje 3 stvari nikako ne smete da jedete

Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula. Početak posta, a samim tim i trajanje uvek zavisi od datuma Vaskrsa, pa najkraće može trajati jednu sedmicu, a najduže 6 sedmica.

Drugi po redu višednevni post posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu, odnosno, svim Apostolima. U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedelja na ribi.

Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste „na vodi“. Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela.
Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.
U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.