Voleli su se 66 godina, a onda svojom voljom zajedno otišli u smrt (video)

Čarli i Frensi Emerik iz Portlanda u američkoj državi Oregon, proveli su 66 godina u braku, a 20. aprila 2017. godine odlučili su da zajedno odu u smrt.

Bračni par 88-godišnjaka popio je smrtonosnu dozu lekova, a to im je omogućio „zakon o dostojanstvenoj smrti“ koji važi u nekim saveznim državama SAD-a. Poslednje sate života Emerikovih zabeležile su kamere televizije ShareWisdomNetwork, koja je njihovu priču snimila za dokumentarni film ‘Život i smrt: Ljubavna priča’.

Par je pristao da se dokumentarac koji će im odati počast prikaže nakon njihove smrti, a producenti su njihova ćerka Šer i zet Rob Safran. U njemu su razgovori koje su Čarli i Frensi vodili nekoliko sati pre smrti.

– Nisu imali nedovršenih poslova, niti su žalili ni za čim. Došlo im je vreme i lepo je znati da su bili zajedno – ispričala je Šer za magazin Tajm.

Frensi je zadnjih godina imala nekoliko srčanih udara što joj je dosta oslabilo srce, a umrla je 15 minuta nakon uzimanja smrtonosne kombinacije lekova. Njen suprug Čarli se godinama borio s rakom prostate, a 2012. mu je dijagnstifikovana i Parkinsonova bolest. On je preminuo sat posle supruge.

Par se navodno u zadnjim trenutcima života držao za ruku, a njihova najstarija ćerka i zakonska starateljka Džerilin Marler je ispričala sa su umrli baš kako su i hteli:

– Nešto takvo su i hteli, da mogu da biraju kako će umreti, uvek su govorili da žele da odu zajedno – rekla je ćerka.

Američki mediji prenose da su Emerikovi bili članovi ‘Hemlockovog društva’, grupe koja se od 1980. do 2003. zalagala za pravo na eutanaziju, na dostojanstvenu, potpomognutu smrt u kontrolisanim uslovima.

Kad su odlučili da isplaniraju sopstvenu smrt, superužnici su se obratili Lindi Džensen iz neprofitne organizacije End of Life Choices iz Oregona, koja podržava i pomaže onima koji traže eutanaziju prema „zakonu o dostojanstvenoj smrti“. Ona je za medije izjavila da su Emerikovi jako dobro znali šta rade i da su bili dobro informisani, kao i da su želeli da vide kako izgleda planirana smrt. Prema tom zakonu smrtno bolesne punoletne osobe od države mogu zatražiti prepisane lekove koji će im smrt učiniti prijatnijom i bezbolnijom.

Od 20. februara 2017. se Zakon o dostojanstvenoj smrti primenjuje u Kaliforniji, Koloradu, Kolumbiji, Oregonu, Vermontu i Vašingtonu, a u Oregonu je na snazi od 1997. i od tada ga je iskoristilo 1.127 terminalno bolesnih pacijenata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.