U trendu

Bertomeu: Fiba izazvala sukob, ali razlike nisu nepremostive

Izvršni direktor Evrolige Djordi Bertomeu ocenio je danas da je Svetska košarkaška federacija (Fiba) izazvala probleme u evropskoj košarci, ali je dodao da razlike nisu nepremostive.

„Veoma smo razočarani i iznenadjeni da se konflikt koji je izazvala Fiba, sa jedinim ciljem kontrolisanja profesionalnih klupskih takmičenja, završio sankcijama prema nacionalnim federacijama koje nikada nisu imale udela u ovoj situaciji niti su bile odgovorne za istu“, navodi se u pismu Bertomeua upućenom predsedniku Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Draganu Djilasu.

Fiba Evropa je prošle nedelje suspendovala 14 zemalja sa Evropskog prvenstva i najavila je da će od Fiba tražiti da ta suspenzija važi i za globalne dogadjaje, kao što su Olimpijske igre i Svetsko prvenstvo, jer su odredjeni klubovi odlučili da nastupaju u evroliginom takmičenju – Evrokup, a ne u Fiba Ligi šampiona.

„Kada su klubovi odbili ponudu Fiba da upravlja takmičenjem Evrolige i kada je, nekoliko meseci kasnije, većina klubova ponovo radije izabrala Evrokup umesto Fiba takmičenja, jasno su pokazali volju klubova koja bi trebalo da bude poštovana, jer su klubovi ti koji preuzimaju sav rizik upravljanja“, naveo je Bertomeu.

Upravni odbor KSS-a je u utorak zabranio klubovima iz Srbije da se takmiče u Evrokupu pod pretnjom suspenzije. Predstavnici nacionalnog saveza će se u petak sastati sa predstavnicima Fiba Evropa.

Prvi čovek Evrolige ocenio je da se sankcijama ne rešavaju problemi već pogoršavaju i dodao da Fibi to ne pomaže da povrati kredibilitet i poštovanje.

On je dodao da veruje da će nacionalne federacije od Fibe zatražiti „poštovanje svojih prava“ i izrazio nadu da im ta prava neće biti oduzeta.

„Ne smatramo da su razlike izmedju Fiba i Evrolige nepremostive. Mi smo dokazali sposobnost za saradnju tokom mnogo godina i nastavićemo i ubuduće. Imajući to na umu, u više navrata smo tražili od Fiba da, umesto pretnji klubovima i nacionalnim federacijama, možemo da razgovaramo i radimo zajedno za dobrobit košarke“, navodi se u Bertomeuvom pismu.

„Tačno je da je, nakon poslednjih postupaka Fiba proteklih meseci, poverenje izmedju naše dve strane narušeno. Ali to sa naše strane nije prepreka za postizanje sporazuma, pod uslovom da se ponovo uspostavi normalnost i poštuju prava nacionalnih federacija i klubova“, dodao je on.

Bertomeu je kao pozitivan primer saradnje federacija i klubova naveo regionalnu Jadransku ligu.

„Smatram da bi bilo veoma pozitivno kada bi primer saradnje izmedju nacionalnih federacija i klubova u Vašem regionu u poslednjih 15 godina mogao biti shvaćen od Fiba“, napisao je Bertomeu i dodao da se „model klupskog takmičenja organizovan od samih klubova pokazao efikasnim za razvoj evropske košarke“.

Bertomeu je na kraju napisao da ta organizacije ne planira donošenje bilo kakvih odluka koje bi mogle da donesu sukob izmedju klubova i nacionalnih federacija.

„Bićemo i dalje otvoreni za dijalog i traženje rešenja zasnovanog na obostranom poštovanju i za dobrobit košarke“, poručio je Bertomeu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.