U trendu

Rozberg: Savršen start sezone

Vozač Mercedesa Niko Rozberg rekao je da je današnjom pobedom u prvoj trci u šampionatu za Veliku nagradu Australije u Melburnu savršeno počeo sezonu u Formuli 1.

„JoÅ¡ je rano, ali start je bio savrÅ¡en. Moramo da drÅŸimo na oku momke u crvenom (Ferari). Strategija je bila od presudnog značaja i izbor guma posle crvene zastave. Bilo mi je drago kada sam video da je Ferari na super mekim gumama i bio sam srećan Å¡to dobro vozim i drÅŸim tempo sa srednjim“, rekao je Rozberg posle trke, preneli su britanski mediji.

Rozberg je pobedio u danaÅ¡njoj trci u Melburnu ispred klupskog kolege, aktuelnog svetskog Å¡ampiona Luisa Hamiltona i Sebastijana Fetela iz Ferarija. Ferarijevi vozači su dobro počeli trku i već na startu obiÅ¡li Mercedese, ali je prvo trku zavrÅ¡io Kimi Raikonen zbog poÅŸara na bolidu, a posle greÅ¡ke u taktici i boksu, Fetel se posle zamene guma vratio na stazu kao četvrti, Å¡to je i presudilo.

„Ovo je bio savrÅ¡en vikend. Ekipa je obavila odličan posao, veoma sam uzbudjen“, rekao je Rozberg, koji je ostvario četvrtu uzastopnu pobedu u Å¡ampionatu.

Na startu trke došlo je do kontakta Hamiltona i Rozberga, a Britanac je rekao da je zadovoljan drugim mestom s obzirom da je u jednom trenutku bio sedmi.

„Ovo je bila sjajna trka. Drago mi je Å¡to sam uspeo da nadoknam zaostatak ali i Å¡to niko nije povredjen. Ovo je prava nagrada, poÅ¡to sam se vratio sa sedmog mesta. Uradio sam sve Å¡to sam mogao posle teÅ¡kog starta“, rekao je trostruki svetski Å¡ampion Hamilton.

Četvorostruki svetski šampion Fetel naveo je da je zadovoljan trećim mestom, ali i stanjem bolida.

„Start je bio odličan i zadovoljan sam, podsetio me je na trku u Madjarskoj proÅ¡le godine. Dobro smo se uklopili u ritam. PokuÅ¡ali smo da budemo agresivniji posle restarta trke, moÅŸda to nije uspelo, ali veoma sam zadovoljan trećim mestom. Prekid trke nam nije pomogao ali i posle toga smo imali Å¡anse. Nismo očekivali ono Å¡to je uradio Mercedes, da će voziti sa tvrdjim gumama“, rekao je Fetel.

On je dodao da ne şeli nikoga da krivi za eventualne greške u taktici.

„Iz ove perspektive gledano, mislim da smo neke stvari moÅŸda drugačije mogli da uradimo, ali ne ÅŸelim nikoga da krivim. Ovo je pravi bolid koji bi trebalo da nam omogući da ozbiljnije pritisnemo Mercedes“, naveo je Fetel.

Trka je bila prekinuta u 18. krugu posle sudara vozača Meklarena Ferananda Alonsa i Estebana Gutijeresa iz ekipe Has, a obojica su nepovredjeni izašli iz svojih vozila.

„To je bio zastraÅ¡ujući trenutak. Srećan sam Å¡to sam ovde. JoÅ¡ sam ÅŸiv zbog naÅ¡ih bezbednosnih standarda“, rekao je Alonso.

Ekipa Has je danas debitovala u Formuli 1, a prve bodove osvojio je Å¡estoplasirani Roman GroÅŸan.

„Ovo je za nas pobeda. Od prvog dana sam govorio ekipi da ovaj bolid ima veliki potencijal. MoÅŸemo joÅ¡ da napredujemo u mnogim stvarima, ali ovaj rezultat je za sve nas ogroman podsticaj“, rekao je GroÅŸan.

Has je postala prva ekipa koja je osvojila bodove na debiju, još od Tojote u 2002. godini kada je Mika Salo zauzeo šesto mesto u Australiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.