U trendu

Učesnici Foruma: Korupcija u sportu šteti svima

Država Srbija će učiniti sve što može da sačuva integritet sporta u zemlji, a u tome može računati na podršku evropskih institucija i organizatora igara na sreću, ocenjeno je danas na forumu „Zaštita etičkih principa i integriteta savremenog sporta“, održanog u Beogradu.

Na forumu su učestvovali ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predstavnici Evropske Unije, Saveta Evrope i OEBS-a u Srbiji, kao i bivši fudbalski sudije i organizatori igara na sreću, koji su svi istakli važnost borbe protiv korupcije u sportu, ali i mnoge zanimljive podatke o njenom prisustvu u takmičenjima.

„Mi predstavljamo odgovornost i mi smo ti koji možemo svojim glasom da skrenemo pažnju na loša dešavanja, ali rešavanje tih problema treba da bude sistemsko. Kada je nedolično u sportu u pitanju, rešenje nije u jednom ministarstvu, već u svim institucijama koje se bave dešavanjima u sportu. Srbija je u mnogim stvarima suzbila negativno u sportu, iako možda u svakodnevici nismo svedoci toga“, rekao je Udovičić na forumu.

On je ocenio da je priprema novog zakona o sportu trenutno „na dobrom putu“ posle javnih rasprava. Udovičić je naglasio i da je potrebno da mediji od huligana ne prave zvezde, a na pitanje novinara o odustajanju od tužbe protiv izgrednika na utakmicama rekao da je to „loša slika“.

„Mislim da možemo da pričamo šta je bilo i šta se događalo. Možemo živeti u prošlosti, ali to nije način da rešavamo probleme. Sport je jedan od načina života. Sport nas uči da pobede i poraze moramo zaboravljati u istom danu. Ne mogu da utičem na odluku suda, ali (puštanje Ivana Bogdanova je) sigurno loša slika“, rekao je Udovičić.

Šef misije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da će Evropa podržati svaku borbu protiv huliganizma i sve sistemske zakone protiv korupcije, ali je naglasio da ta borba zahteva dugoročnu političku angažovanost.

Šef misije OEBS-a Peter Burkhart ocenio je da je ulaganje sredstava u sprečavanje nedoličnih događanja na sportskim događajima opravdano, dok je direktor kancelarije SE u Beogradu Tim Kartrajt naveo da su svi članovi tog tela i potpisnici rezolucije o očuvanju etičkih standarda u sportu.

Izvršni direktor SKS365 grupe Tomas Smolvud, organizatora igara na sreću, objasnio je da korupcija u sportu šteti i kladioničarima, kao i da su oni prirodni saveznik vlasti. On je kazao da je njegova organizacija već sarađivala sa policijom u Italiji, Bugarskoj, Austriji, ali i sa Interpolom na otkrivanju korupcije.

„Mi imamo tim stručnjaka koji danonoćno obučavamo. Kada oni primete znatne promene kvota koje ne vide kao logične, mi obaveštavamo vlasti. Normalno je da kvote variraju, ali do određene granice. Ovo nije samo u cilju zaštite plemenitosti sporta, već je to i poslovni interes, pošto korupcija šteti kladioničarima kada se gubi poverenje. U korupciji smo i mi žrtve, jer nameštanje škodi svima“, rekao je Smolvud.

Frančesko Baranka, generalni sekretar organizacije Federbet, evropske asocijacije operatera u kladioničarskom sektoru, rekao je da je kladioničarski biznis vredan 80 milijardi evra, a da je korupcija široko rasprostranjena.

„Mi o Aziji nemamo podatke, ali znamo da postoje zemlje u kojima je nemoguće kladiti se. To su Albanija, Kipar, Malta, Crna Gora i Indonezija. Čak i u članovima evropske unije, kao što su Italija i Belgija, postoji korupcija. Mi smo našli podatke o razmeni podataka o italijanskom fudbalu i srpskoj košarci. U Grčkoj i Portugalu postoji povećani rizik od nameštanja zbog krize, jer igrači žele više da zarade i zato učestvuju u nameštanju“, rekao je Baranka.

On je opisao primere kako se namešta i u razvijenim zemljama.

„Imali smo primer iz Španije, kada smo otkrili da je odigran nepostojeći meč. Igrači su otišli na ručak, a uprava je zakupila neki teren za 20 evra, obukla decu u dresove i izvestila vlasti da je sve bilo regularno. A vrednost klađenja na taj meč bila je pet miliona evra. Korupcije ima i u Švedskoj, koja je četvrta najmanje korumpirana zemlja. Dok je Kanada treća najmanje korumpirana, ali ja mislim da je njihova liga najkorumpiranija, zbog mnogo igrača sa Balkana“, rekao je Baranka.

Forum je organizovalo Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i grupom SKS365.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.