U trendu

Fijat Krajsler povlači 1,4 miliona vozila zbog hakerskog preuzimanja jednog džipa

Auto kompanija Fijat-Krajsler odlučila je danas da povuče sa tržišta 1,4 miliona automobila i kamiona u Americi samo dan pošto su dva hakera obelodanila da su preko interneta preuzeli kontrolu nad jednim vozilom Džip Čiroki.

Kompanija je takođe otkrila u vladinim dokumentima da su hakeri ušli u džip kroz elektronsko kolo radija i izjavila da će apdejtovati softver da zatvori tu „rupu“. Juče je Fijat Krajsler zapečatio pukotinu u svojoj internoj mobilnoj telefonskoj vezi sa vozilima da bi sprečio slične napade, navodi se u saopštenju automobilskog proizvođača.

Ranjivost automobila podložnih hakovanju na daljinu prodrmala je autoindustriju a privukla i pažnju vladinih regulatornih tela za bezbednost saobraćaja koja su danas otvorila istragu o ovom slučaju.

Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja navela je da će istražiti koji proizvođači koriste iste radio aparate. Ovaj slučaj je indikator stanja u kome autoindustrija ubrzano u svoje proizvode ugrađuje sprave povezane sa Internetom kao što je WiFi i sistemi za navigaciju koji su zgodni za vozače ali njihova vozila čine dostunim napadima spolja.

Ubrzo pošto je ovaj napad otkriven u magazinu Wired ove nedelje, Fijat Krajsler je rekao da će kontaktirati vlasnike 471.000 vozila i ponuditi im softverske apdejte da bi se problem rešio. Ali dokumenta pokazuju da je došlo do još većeg povlačenja vozila na urgenciju vladinih regulatornih tela.

U izjavi Fijat Krajslera od danas implicira se kako je daljinska manipulacija vozilom bez dozvole kršenje zakona.

Ovo je bio odgovor na članak Wired magazina o dvojici poznatih hakera, Čarliju Mileru i Krisu Valaseku, koji su na daljinu preuzeli kontrolu nad Čeroki džipom kroz njegov sistem za zabavu. Mogli su da tako menjaju brzinu vozila i da kontrolišu kočnice, radio, brisače stakla i ostale uređaje.

Miler je danas rekao kako smatra da se Fijat Krajslerova izjava o kriminalnoj prirodi hakerskog prepada na vozilo ne odnosi na njega i njegovog kompanjona jer su oni hakovali – svoje sopstveno vozilo. Miler je dodao da su on i Valasek prvi javili Fijat Krajsleru o svom poduhvatu koji se zbio oktobra i da su od tada na stalnoj vezi sa tom kompanijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.