U trendu

Preduzeća iz Srbije mogu biti dobavljači nemačkih kompanija

Preduzeća metaloprerade, mašinogradnje, elektro industrije i proizvodnje autodelova u Srbiji sposobna su da budu pouzdani dobavljači i partneri velikih nemačkih kompanija, rečeno je danas na skupu privrednika u Dortmundu.

Kako je saopštila Privredna komora Srbije, razgovorima o privrednoj saradnji prisustvovali su predstavnici 50 kompanija iz Nemačke, 43 iz Srbije i više od stotinu iz drugih zemalja regiona.

„Nemački zvaničnici ocenili su da srpska privreda ima veliki industrijski potencijal, a domaći privrednici ukazali su da im je važna podrška PKS u osvajanju stranih tržišta“, navodi se u saopštenju.

Državni sekretar Pokrajine Severna Rajna Vestfalija, Ginter Horcecki, istakao je značaj susreta u Dortmundu i zajedničkog predstavljanja kompanija Zapadnog Balkana na tom velikom tržištu.

On je kazao da više preduzeća iz Severne Rajne Vestfalije već posluje u Srbiji i da je namera da saradnje bude još više.

„U Srbiji vidimo veliki industrijski potencijal što je posebno interesantno nemačkim preduzećima. Kompanije iz Srbije mogu biti pouzdani dobavljači nemačkim proizvodjačima“, rekao je direktor za evropsku politiku Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Nemačke, Andreas Obersteler.

On je dodao da Vlada Nemačke podržava i podstiče proces pristupanja Srbije i zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i da su razgovori u Dortmundu deo Berlinskog procesa koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel pre dve godine.

Taj proces će se nastaviti Samitom lidera zemalja Zapadnog Balkana, početkom jula u Parizu.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap je poručio da je neophodno veće angažovanje preduzeća u sektoru industrije koja već posluju u Jugoistočnoj Evropi i povezivanje sa partnerima u EU.

„Formiranje Nemačko-srpske privredne komore u Beogradu jasan je signal nemačkoj privredi da je Srbija zemlja sa dobrim poslovnim ambijentom i tržišnom privredom“, saopštila je PKS.

Predstavnici kompanija iz Srbije koji učestvuju u razgovorima u Dortmundu očekuju da nadju nove poslovne partnere medju nemačkim kompanijama, da povećaju izvoz, proizvodnju i zaposlenost, i da prihvate novo znanje, tehnologiju i poslovnu kulturu.   

Skup privrednika u okviru projekta „Nemačka inicijativa za nalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana“ prošle godine je održan u Minhenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.