U trendu

U Frankfutru nemačko-srpski poslovni forum

Privredna komora Srbije danas je najavila da će u martu u Frankfurtu biti organizovan nemačko-srpski poslovni forum koji će okupiti predstavnike kompanija iz više sektora privrede.

To je dogovoreno na današnjem sastanku predsednika PKS Marka Čadeža sa predstavnicima Privredne komore Frankfurta.

Na sastanku je ocenjeno da će ekonomski forum „Hesen-Srbija biti dobra prilika da se vodećim kompanijama pokrajine Hesen predstave ekonomski potencijal Srbije, uslovi poslovanja i investiranja.

„To je i velika šansa za srpske firme da se povežu sa nemačkim kompanijama i razmotre mogućnosti poslovne saradnje kroz investicije, konkretne kooperacije i uključivanje u njihov lanac dobavljača“, rekao je Čadež.

On je o učešću na poslovnom forumu predstavnika nemačkih finansijskih institucija razgovarao sa izvršnim direktorom Dojče banke za centralnu i istočnu Evropu Peterom Tilsom (Peter Tils) i predsednikom Upravnog odbora Prokredit banke iz Frankfurta Kristofom Frajtagom (Christof Frytag).

Čadež se sastao i sa Olafom Holcgrefeom (Olaf Holzgrefe), šefom sektora za odnose sa inostranstvom, iz nemačkog Udruženja za nabavku i logistiku (BME) koje okuplja 9.000 firmi, sa kojim je razmotrio mogućnosti granskog povezivanja članova te asocijacije i kompanija iz Srbije, u cilju pronalaženja novih dobavljača.

Kako je saopštila PKS, današnji razgovori u Frankfurtu deo su konkretizacije jučerašnjih dogovora u Berlinu gde je Čadež o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa razgovarao sa predstavnicima kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel i ministarstava za spoljne poslove, za privredu i energetiku i za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženja industrijskih i trgovinskih komora Nemačke.

Istaknuto je da su nemačke institucije i poslovna zajednica tokom dvodnevne posete predsednika PKS Nemačkoj iskazale veliku spremnost da nastave sa podrškom održivom razvoju i rastu srpske ekonomije, kao i inicijativama za jače infrastrukturno i poslovno povezivanje Zapadnog Balkana.

Sa predsednikom PKS Čadežom u poseti Berlinu bio je i predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.