U trendu

Varufakis optužio grčke kreditore za terorizam

Grčki ministar finansija Janis Varufakis optužio je danas grčke poverioce za „terorizam“ i da pokušavaju da „ponize Grke“ koji će sutra na referendumu glasati za ili protiv kreditorske ponude koja je uslov za nastavak finansijske pomoći Grčkoj.
„Ono što oni rade s Grčkom je terorizam“, rekao je Varufakis, poznat po otvorenim izjavama, u intervjuu za španski list Mundo.

„Zašto su nas primorali da zatvorimo banke? Kako bi izazvali osećanje straha kod građana. Širenje straha se zove terorizam“, rekao je grčki ministar aludirajući na kreditore – Evropsku uniju (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropsku centralnu banku (ECB).

Prema njegovim rečima, bez obzira na ishod referenduma, biće postignut dogovor s poveriocima.

„Bez obzira na ishod glasanja, u ponedeljak će biti postignut dogovor. Potpuno sam ubeđen u to. Evropi je potreban dogovor, Grčkoj je potreban dogovor, tako da će on biti postignut“, ocenio je Varufakis.

Grčki ministar, koji je ranije najavio da će podneti ostavku u slučaju da se Grci izjasne za kreditorski predlog, ocenio je da „Brisel i trojka žele da pobedi njihova opcija kako bi mogli da ponižavaju Grke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.