U trendu

Do kraja godine presuda u predmetu Stefanović – NIN

Sudjenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN za tekst „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“ završeno je danas u Višem sudu u Beogradu davanjem iskaza tužioca i okrivljenih, a presuda će biti saopštena do Nove godine.

Stefanović je tužio novinarku NIN-a Sandru Petrušić, glavnog urednika tog lista Milana Ćulibrka i NIN doo, zbog teksta objavljenog 16. juna ove godine, koji je bio i na naslovnoj strani tog nedeljnika.

Ministar je na sudjenju rekao da si mu povredjeni profesionalni ugled i čast, dok su Sandra Petrušić i Milan Ćulibrk rekli da nijednom rečju u tekstu nisu tvrdili da je Stefanović rušio objekte u Hercegovačkoj ulici u Beogradu, već su govorili o njegovoj političkoj odgovornosti kao personifikaciji prvog čoveka policije.

Za sudjenje je vladalo veliko interesovanje, pa su brojni gradjani i predstavnici inicijative Ne davimo Beograd ostali ispred zgrade suda i sudnice koja je bila premala da primi sve zainteresovane.

Ispred suda su ministra posle ročišta gradjani dočekali negodovanjem i povicima „Ua“ i „Nešo majstore“.

U tekstu „Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale“ navodi se: „Rušenje u Savamali uključivalo je više različitih struktura: državne i nedržavne i više nivoa vlasti po vertikali. Otuda je odgovornost gradskog vrha nesporna. Jedino što nije dovoljna. Jer takav posao nije bio moguć bez znanja i pomoći ministra policije.“

Objekti u Savamali su srušeni bagerima u noći izmedju 24. i 25. aprila, a ljudi pod maskama su zaustavljali i maltretirali gradjene, koji su to zlostavljanje prijavljivali policiji, ali ona nije reagovala.

Iz izveštaja zaštitnika gradjana o postupanju policije u toj noći, vidi se da je policiji „iz vrha“ naredjeno da ne reaguje.

Ministar Stefanović nedavno je naveo da će sud utvrditi da li je policija reagovala na pozive gradjana ili nije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je kao „glavne krivce“ za rušenje u izbornoj noći označio gradsku vlast u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.