U trendu

Cipras: Evropa da podeli izbeglice, pravila moraju da važe za sve

 Grčki premijer Aleksis Cipras apelovao je danas na evropske partnere da počnu sa sprovodjenjem akcionog plana za rešavanje migrantske krize usvojenog prošle godine.

Uoči početka samita EU i Turske, Cipras je rekao da „pravila moraju da važe za sve i da svi moraju da primenjuju zajedničke odluke“.

„Ako se dogovori u EU ne sprovode, onda uopšte nema dogovora“, rekao je grčki premijer.

Lideri EU postigli su u septembru dogovor o raspodeli 160.000 migranata iz Grčke i Italije medju ostalim državama članicama EU. Do 3. marta manje od 700 migranata preseljeno je u druge evropske zemlje.

„Evropa mora da ima kredibilan način preseljenja“, rekao je Cipras.

U medjuvremenu, zvanična Atina se sve teže nosi sa velikom migrantskom krizom.

Policija na prometnom Trgu Viktorija u Atini danas sprečava migrante da postave šatore, nakon što je centralni gradski trg rašćišćen za vikend, navodi agencija AP.

Stotine ljudi, mahom migranata iz Avganistana, danima su spavali na otvorenom na trgu, nakon odluke Makedonije i drugih evropskih zemalja da ograniče priliv migranata.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) saopštio je da dnevno više od 2.480 migranata dodje u Grčku.

Trenutno je više od 34.000 izbeglica i ekonomskih migranata blokirano u toj zemlji, trećina migranata nalazi se u veoma lošim uslovima na grčko-makedonskoj granici, navodi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.