U trendu

Mogerini: Sporazum može da otvori novo poglavlje

Visoka predstavnic Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da nuklearni dogovor postignut nočas predstavlja znak nade za ceo svet.

„Ono što pred nama stoji je rezultat vrlo teškog rada, i zahvaljujem svima koji sede za ovim stolom. Odluka koju ćemo doneti je mnogo više od nuklearnog sporazuma, ona može da otvori put ka novom poglavlju u međunarodnim odnosima. Mislim da je to znak nade za ceo svet“. rekla je Mogerini.

Šefovi diplomatija Irana i velikih sila počeli su danas sastanak koji treba da ozvaniči sporazum o iranskom nuklearnom programu, objavila je Evropska unija koja je bila uključena u pregovore. Sastanku prisustvuju zvaničnici Irana, EU i zemalja grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka).

Posle 18 dana intenzivnih pregovora u Beču diplomate su objavile da su svetske sile i Iran postigle istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija, u dogovoru koji treba da otkloni pretnju da Iran dobije atomsko oružje i mogućnost još jedne američke vojne intervencije u muslimankom svetu.

Iranski ministar spoljnih poslova Zarif je pred početak poslednjeg sastanka pohvalio rad pregovarača.

„Verujem da je ovo istorijski trenutak. Danas je moglo da označi kraj nade ali mi sada otvaramo novo poglavlje nade“, rekao je on.

Zarif je takođe rekao da konačni sporazum nije savršen ni za jednu stranu ali da on pomaže da se okonoča „nepotrebna kriza i da se otvore novi horizonti“.

Dok su pregovarači počinjali poslednji sastanak iranski predsednik Hasan Rohani je na svom Tviter nalogu takođe napisao da sporazum koji je danas postignut između Irana i velikih sila otvara „nove horizonte“.

Sada kada je ova „nepotrebna kriza rešena“ Iran i velike sile mogu da se“koncentrišu na zajedničke izazove“ napisao je Rohani misleći na borbu protiv ekstremističke Islamske države.

Zapad je dugo sumnjao da Iran razvija atomsko oružje u okviru svog nuklearnog prorgrama što je Iran demantovao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.