U trendu

Zapad započeo apsolutnu političku izolaciju Dodika

Prestonice ključnih država zapadnog sveta započele su opsežnu operaciju apsolutne političke izolacije predsednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika, s namerom da se izvrši dodatni pritisak, a ojačaju opozicija u RS te proevropske snage u celoj državi, piše sarajevski Dnevni avaz.

Pozivajući se na, kako navodi, dobroupućene diplomatske izvore, ovaj sarajevski dnevnik navodi da nakon što je odbio da odustane „ilegalnog referenduma“, uprkos odbijanju Srbije i hladnom prijemu u Rusiji, Dodik je, tvrdi se, ušao u teški politički ofsajd.

Prvi korak u toj operaciji jeste potpuno ignorisanje lokalnog referenduma, kao protivpravne i zabranjene aktivnosti, kao signal da je Dodik, iako najviši entitetski zvaničnik, prestao da bude sagovornik i faktor bilo kakvog značaja.

U tome se, naime, krije razlog što se visoki državnici i funkcioneri država članica Saveta za implementaciju mira već danima ne oglašavaju o antiustavnom referendumu na manje od pola bh. teritorije u organizaciji entitetskih vlasti, piše Avaz.

Nijedan visoki američki, nemački ili evropski zvaničnik nije se precizno izjasnio, pa ni na vrlo otvorena pitanja novinara.

Kao primer Avaz navodi da ni Johanes Han, evropski komesar za proširenje, najdirektnije zadužen za BiH, nije otišao dalje od konstatacije da se „vladavina prava mora poštovati“, aludirajući na upozorenje da su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće.

Danima, piše dalje list, novinari iz BiH pokušavaju dobiti reakciju iz prestonica, od Vašingtona do Berlina, Pariza i Londona, ali nailaze na zid ćutanja. Sve što je međunarodna zajednica rekla sadržano je u saopćenju ambasadora delegiranih u u BiH, konstatuje list i dodaje da im je rečeno da će tako i ostati.

„Dodik je odbacio vrlo jasna upozorenja i signale koji su mu sugerisali kako da se izvuče iz situacije u koju se upleo. Privremena zabrana Ustavnog suda BiH koja je donesena bila mu je poslednja šansa i očekivali smo da će barem tu odluku ispoštovati i odgoditi referendum, čime bi se otvorio prostor da se Državnim zakonom o praznicima izađe iz ćorsokaka. Ovako je možda dobio neki izborni poen, ali je dugoročno izgubio mnogo“, navodi isti izvor Avaza.

To što visoki zvaničnici potpuno ignorišu održavanje referenduma, nije, kako se tvrdi, znak nezainteresiranosti, nego naprotiv, usaglašenog „okretanja glave“ od ilegalnih aktivnosti te jačanje uloge državnih institucija i podrške proevropskim i naprednim faktorima u BiH.

„EU je jasno mogla, a neki će reći i trebalo, zbog ove nestabilnosti da odlože prihvatanje aplikacije za članstvo. Jer, zaboga, radi se o vrlo ozbiljnom udaru na vladavinu prava jednog entiteta. Ali, nije, jer su shvatili da bi time samo naštetili progresivnim snagama u državi. Godinama su tako mogli iz RS blokirati evropski put izazivajući različite krize. Sada se situacija promenila i BiH je dobila zeleno svetlo, a Dodik crveno“, rekao je sagovornik lista.

Najkonkretniji korak koji je međunarodna zajednica uradila, a on je i indikator za taktiku, jeste zabrana održavanja referenduma u Distriktu Brčko.

Supervizor Brus Berton, američki diplomata, nije dozvolio na teritoriji Distrikta nelegalnu aktivnost, a lideri bošnjačke koalicije Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić nisu slučajno odabrali da baš juče obojica održe predizborne skupove u ovom gradu, navodi Avaz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)