U trendu

Djurić: Sudjenje Oliveru Ivanoviću politički proces

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić ocenio je danas da je sudjenje lideru Gradjanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću „par ekselans“ politički proces i pozvao da mu se hitno omogući „da se brani sa slobode“.

Djurić je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru ocenio da se presudom Oliveru Ivanoviću nanosi nepravda ne samo lideru Gradjanske inicijative SDP i njegovoj porodici, već i celom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

„Oliver Ivanović nije imao pravo na fer sudjenje, na nepristrasan sudski postupak. Različiti politički motivi su imali upliv u ovaj sudski proces, i dok je on u zatvoru, iza rešetaka su svi principi na kojima počivaju moderna društva“, rekao je Djurić.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije zahteva „od onih koji drže“ Ivanovića u zatvoru da iste kriterijume koje su koristili za njegovo „utamničenje“, iskoriste da bi ga pustili na slobodu.

„On je jedan od nas, a ono što se desilo Oliveru Ivanoviću može da se desi bilo kom Srbinu na Kosovu i Metohiji. Zato moramo biti složni u borbi da se ta nepravda ispravi“, kazao je direktor Kancelarije.

Djurić je dodao da pri svakom susretu sa predstavnicima EU pokreće pitanje položaja Olivera Ivanovića i da s tim u vezi, postoji konstantna doza pritiska sa srpske strane.

„Problem je što u tim razgovorima nailazite na zid. Njihov odgovor je da je to pitanje pravosudja i da oni ne žele da se mešaju kao političari. Takvu reakciju ja doživljavam kao pranje ruku od ovog slučaja, i u tom odnosu postoji prilična doza licemerja“, ocenio je Djurić.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić kazao je da je izjavljivanjem žalbi odbrane i javnog tužioca na presudu Ivanoviću, počeo drugostepeni postupak u tom predmetu.

„Svaka žalba je dobra koliko je dobra i presuda a ja do sada nisam video ovako brutalnu presudu. Sud je na osnovu izjave lažnog svedoka praktično osudio Ivanovića za prisustvo na mestu navodnih zločina, što ne može biti dovoljno za presudu“, rekao je Vlajić.

On je ocenio da je lider Gradjanske inicijative SDP osudjen za ono za šta nije ni bio optužen kao i da je u postupku protiv Ivanovića povredjena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

„Kazna Ivanoviću nije prestroga već nepravična, zato mi ne tražimo milost već pravdu“, kazao je Vlajić podsetivši da se Oliver Ivanović već 27 meseci nalazi u pritvoru i da će ostati u sudskom pritvoru do presude Apelacionog suda.

Lider Gradjanske inicijative SDP Oliver Ivanović osudjen je na devet godina zatvora zbog navodnog učestvovanju u ratnom zločinu nad albanskim civilima 1999. i 2000. godine na Kosovu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.