U trendu

Elektronski upis dece u predškolske ustanove od 9. maja

Elektronski način upisa dece u predškolske ustanove u Beogradu, koji će roditeljima biti omogućen od 9. maja putem nacionalnog portala e-uprave, danas je predstavljen u Skupštini grada.

Po najnovijoj elektronskoj usluzi, koju su predstavili gradonačelnik Beograda Siniša Mali i direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović, roditelji će prijavljivati decu za upis u predškolske ustanove popunjavanjem formulara u nekoliko koraka na sajtu www.euprava.gov.rs.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je elektronska prijava dece u predškolske ustanove „velika stvar za Beograd i gradjane“.

„Na ovaj način štedimo vreme i novac gradjana, sada će sve kompjuter raditi za vas. Na ovaj način grad Beograd uštedeće oko dva miliona dinara, koje smo trošili na štampanje obrazaca“, kazao je on i dodao da se na ovaj način gradi transparentnija i efikasnija uprava.

Mali je pozvao roditelje da od 9. do 20. maja upišu decu u predškolske ustanove koristeći novu uslugu, najavivši 10.000 novih mesta u gradskim i privatnim vrtićima ove godine u cilju smanjenja broja neupisane dece kojih godišnje bude od 3.500 do 4.000.

Kako je naveo, roditeljima koji nisu u mogućnosti da taj posao obave onlajn biće omogućeno da zahtev za upis deteta popune u predškolskoj ustanovi koja će ostala dokumenta pribaviti po službenoj dužnosti.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović kazao je da je ta usluga besplatna i da će biti dostupna državljanima drugih zemalja koji ne govore srpski jezik.

„Mislim da je ovo jedna sjajan stvar i pozivam sve da koriste ovu uslugu, koja je kreirana na zahtev gradjana, a mogu da najavim nastavak ove usluge“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.