U trendu

Episkop Teodosije: EU što pre da otvori dijalog o srpskoj baštini

Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Teodosije predložio je danas da se pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU) što pre otvori dijalog o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji, dodavši da će ta eparhija do početka dijaloga biti „prinuđena da suspenduje“ direktne kontakte s kosovskim zvaničnicima.

„SPC je spremna da svoju zabrinutost zbog odbijanja dijaloga Prištine otvoreno potvrdi još jednom pred svim članicama Uneska i da upozori da će eventualni prijemom Kosova u ovu organizaciju, posebno u ovakvoj situaciji, našim svetinjama, koje su i jedini objekti Uneska na Kosovu i Metohiji, biti nametnuta otvorena okupacija. Posle svega ovoga, naša Eparhija ne može da ima poverenja u kosovske institucije i do početka dijaloga o kulturnoj i duhovnoj baštini biće prinuđena da suspenduje direktne kontakte sa kosovskim zvaničnicima, nastavljajući da svoje probleme sa Prištinom rešava uz posredovanje međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, ukoliko oni pokažu za to spremnost“, naveo je Teodosije u saopštenju.

Kako je rekao, treba zaustaviti i proces ulaska Kosova u Unesko.

„U ovakvoj situaciji, u kojoj naša baština nema adekvatno međunarodno garantovanu zaštitu, apsolutno je jasno da bi ulazak Kosova u UNESKO bio otvoreni akt kulturne represije nad srpskom baštinom na Kosovu i Metohiji , koja je u toku 15 godina više puta stradala upravo od albanskih ekstremista, zbog čega su, uostalom, naše svetinje već godinama na listi Svetske kulturne baštine u opasnosti. Naši manastiri i crkve nisu i ne mogu biti muzeji, već su bogoslužbeni objekti, i svaki pokušaj Prištine da primeni nasilje bilo institucionalnim putem ili podsticanjem anti-pravoslavnog raspoloženja biće dodatni pokazatelj stvarnih namera koje vode albanizaciji celokupne kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji“, kazao je Teodosije.

On je dodao i da u situaciji kada „Vrhovni sud Kosova praktično oduzima manastiru Visoki Dečani 50 odsto njegove imovine i kada se ponavljaju vandalski akti, kao nedavno kamenovanje crkve u Orahovcu, uz stalne pretnje rušenja hrama Hrista Spasa u Prištini, možemo samo da kažemo da na ovaj način kosovske institucije sve više ugrožavaju naš život i opstanak na Kosovu i Metohiji“.

„Ovaj naš stav nije politički motivisan, što smo ponajbolje pokazali višegodišnjom spremnošću da radimo sa svim ljudima dobre volje i u svemu što vodi očuvanju našeg naroda, baštine i svetinja. Zato se i nadamo se da će međunarodna zajednica pomoći da se ovaj problem prevaziđe otvaranjem što skorijeg dijaloga o našoj baštini u Briselu i da srpska pravoslavna duhovna i kulturna baština na Kosovu i Metohiji u buduće ne bude kamen spoticanja, već most za pomirenje svih ljudi dobre volje na ovim prostorima“, rekao je episkop.

On je ocenio i da je izjava zamenika kosovskog ministra spoljnih poslova Petrita Selimija konačno pokazala stvarne namere Prištine povodom pitanja srpske pravoslavne baštine na Kosovu i Metohiji.

„Naime, u svojoj izjavi Selimi eksplicitno tvrdi da pitanje srpske pravoslavne baštine neće biti razmatrano u Briselu, jer je ono već razmatrano u Beču u okviru Ahtisarijevog plana i da Kosovo ne želi da diskutuje o pitanjima koja su već rešena“, naveo je episkop.

Prema njegovim rečima, SPC se uverila u stvarne namere kosovskih institucija još u aprilu mesecu ove godine kada je Ministarstvo kulture Kosova pripremilo novi nacrt zakona o kulturnoj baštini koji je ignorisao poseban status objekata SPC, a isto se dogodilo i sa nedavnim nacrtom strategije za kulturnu baštinu na Kosovu u predstojećem periodu do 2025. godine.

„Iako su oba dokumenta povučena zbog otvorenog protivljenja SPC i snažne međunarodne intervencije, oba dokumenta jasno pokazuju da su stavovi izrečeni u pomenutom pismu kosovskih zvaničnika samo neiskrena obećanja u službi što lakšeg ulaska Kosova u UNESKO jer je neposredno pre ovog pisma pomenutim nacrtima zakona i strategije za kulturnu baštinu Priština upravo iznela suprotan stav, potpuno negirajući poseban status baštine SPC“, dodao je Teodosije u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.