U trendu

Konkurs za spomenik Djindjiću do kraja septembra

Medjunarodni konkurs za izradu spomenika Zoranu Djindjiću biće raspisan do kraja septembra, odlučio je danas Odbor za podizanje tog spomenika premijeru Srbije, ubijenom 2003. godine u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, Odbor bi najkasnije do kraja februara iduće, 2017. godine, trebalo da odlući o izgledu budućeg spomenika.

Konkurs će imati tri celine: pravno-istorijsku, umetničku i urbanističku, a članovi Komisije će do 1. septembra raditi na pripremi konkursa.

Odluka o raspisivanju konkursa doneta je u Skupštini grada Beograda na konstitutivnoj sednici Odbora, na kojoj je predsedavao Dragan Simić, dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Sednici je prisustvovalo deset članova Odbora, medju kojima su akademik Svetislav Arsić Basara, direktor Instituta za savremenu istoriju Momčilo Pavlović, novinar Ivan Radovanović, savetnica predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, gradski menadžer Goran Vesić, gradski urbanista Milutin Folić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović.

Na sednici je odlučeno da se, kada Odbor bude napravio uži izbor predloženih rešenja, uključi i javnost, tako što će se građani moći da glasaju za jedno od rešenja.

Spomenik prmijeru ubijenom 12. marta 2003. godine podiže se na predlog premijera Aleksandra Vučića.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je ranije da je odluka o podizanju spomenika ubijenom premijeru „civilizacijski iskorak“.

Povodom najave predsednika Vlade Aleksandra Vučića da će podići spomenik Djindjiću u Beogradu 2018, na 15. godišnjicu ubistva, lider Demokratske stranke Bojan Pajtić je ocenio da Vučić i njegovi saradnici time žele da podignu svoju popularnost.

Ideju Vučića podržala je supruga ubijenog premijera i lidera Demokratske stranke Ružica Djindjić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.