U trendu

Nikolić danas sa Vučićem i srpskim predstavnicima BiH

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas sa predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i srpskim predstavnicima iz Bosne i Hercegovine, povodom dešavanja u Republici Srpskoj.

Kako je saopšteno sa Andrićevog venca, Nikolić razgovarati i sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Sastanak je zakazan za 14.30 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović rekao je za Prvu televiziju da Vlada i premijer čine sve da Srbija ostane stabilna ali i da bude garant i potpora Republici Srpskoj.

Kako je rekao, danas će se razgovarati o stvarima potpuno otvoreno – naš cilj da se priča o svemu što opterećuje situaciju u regionu i u Srbiji i u BiH.

„Srbija poslednjih godina vrlo odgovorno vodi svoju politiku ne vređamo bilo koga, ne provociramo , bilo koga i ne činimo ništa što bi ugrozilo stabilnost i bezbednost“, rekao je Stefanović.

Na pitanje da li Srbija treba da ubedi Dodika da odustane od referenduma, Stefanović je rekao da Srbija ne priča tako sa „svojim narodima i sa ljudima koje smatra da su nam mnogo više od prijatelja“.

On je napomenuo da Srbija želi da čuje šta su otvorene ideje i predlozi i o čemu se razmišlja.

„Čak i ako bude različitih ideja i mišljenja nećete čuti svađu između Srbije i RS . To je veliko dostignuće jer nećete nikada čuti lošu reč prema našem narodu i ljudima koji se bave ovim poslom i odlučuju o sudbini RS. Ne želimo bilo kakve sukobe, hoćemo da konstruktivno razgovaramo, vodeći računa i o interesima RS i Srbije“, napomenuo je Stefanović.

Ministar pretpostavlja da će se danas razgovarati o svim temama koje su se čule u javnosti poslednjih dana i nekoliko meseci, kao i da je Srbiji veoma važno da vidi kako može da učini sve da zaštiti i mir i stabilnost i ovde i u regionu.

„Naš zadatak i ono što premijer radi svakog dana je da obezbedi da Srbija čvrsto i stabilno nastavi svoj put ekonomskog rasta i da obezbedimo da mi budemo oaza stabinlosti koja tu stabinost širi na ceo region“, naglasio je on.

Prema nejgovim rečima, Srbija želi da vidi kako sta je to što može da uradi da se mir i stabilnost približe, kako može da se suprotstavi svima koji žele da ugroze stabinost i Sbije i RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na današnjem sastanku sa predsednikom i premijerom Srbije biti reči i o primeni Dejtonskog sporazuma, odnosno ponašanju i radu visokog predstavnika za BiH.

On je u izjavi za Radio RS ocenio da je Savet za implementaciju mira u BiH neformalno telo koje služi za teror nad srpskim narodom i institucijama Republike Srpske, pa je i stav povodom referenduma po njegovom mišljenju u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja.

Dodik je za Radio RS rekao da će se na sastanku razgovarati i o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegovoj obavezi da i Srbiji kao zemlji potpisnici dostavlja izvještaj o radu, što se, kako je ukazao, do sada nikada nije desilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.