U trendu

Novinari slabo plaćeni, kvalitet medijskih proizvoda loš

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski izjavio je da danas dobar deo medija u Srbiji opstaje na nedovoljno plaćenom ili potpuno neplaćenom radu novinara, što dovodi do rapidnog pada kvaliteta medijskih proizvoda.

„Novi vlasnici medija nastoje da povrate uloženi novac pa se trude da pojeftine proizvodnju programa, otpuštaju novinare, te samim tim izostaju složene novinarske forme i istraživačko novinarstvo. Loša materijalna situacija, pritisci iz sfere biznisa, politički pritisci – sve to je uticalo na opadanje kvaliteta medijskih proizvoda“, rekao je Veljanovski.

Na tribini na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Veljanovski je dodao da i komercijalni mediji imaju obavezu da poštuju javni interes, a ne da se samo, poput nekih radio stanica, pretvaraju u „džuboks“ i naveo da takođe treba imati na umu i činjenicu da etička i profesionalna pravila novinarstva važe bez obzira na vrstu medija i na epohu.

„Iako danas imamo mnogo veće mogućnosti za osnivanje medija, nemamo bolje programe nego pre 30 – 40 godina“, rekao je Veljanovski.

Glavna urednica internet O radija Radio-televizije Vojvodine Klara Kranjc kazala je da u Srbiji više gotovo da i nema komercijalne radio stanice koja nije isključivo muzička, pa tako govorni radijski program postoji samo na javnim servisima.

Ona je ocenila da internetski radio u Srbiji još nije zaživeo, „što ne znači da neće“.

„Radio mora da bude prisutan i na internetskim platformama i mora da bude prisutan i na društvenim mrežama, dakle mora da bude multimedijalan. Radio je taj koji pruža informaciju u trenutku i on će opstati“, rekla je Klara Kranjc.

Na tribini je predstavljena knjiga „Savremeni radio“, čiji su autori Rade Veljanovski i Aleksandra Ugrinić. Knjiga je kao udžbenik, namenjena studentima novinarstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.