U trendu

O curenju informacija iz krivičnih postupaka

Konferencija „Sprečavanje curenja informacija i profesionalno informisanje javnosti“, posvećena sprečavanju iznošenja u javnosti netačnih i prevremenih informacija tokom krivičnih postupaka održana je danas u Nišu.

Na konferenciji, jednoj od četiri koje će biti održani u Srbiji, učestvovali su predstavnici policije, tužilaštava, zdravstvenih ustanova i medija sa juga Srbije, a posebna pažnja je posvećena aktivnostim za sprečavanje „curenja informacija“ iz državnih organa.

Ukazano je i da je jedan od ciljeva Komunikacione strategije usvojene pre skoro dve godine sprečavanje curenja informacija za vreme trajanja krivičnog postupka.

Sekretar Državnog veća tužilaca Tomo Zorić je rekao da treba da budu definisana jasna pravila i  procedura kako i kada jedna informacija treba da se pojavi u javnosti.

„Naš cilj nije samo podizanje nivoa kvaliteta tužilačke istrage već i nivoa svesti koliko je važno da jedna informacija ne bude objavljena u pogrešno vreme“, rekao je Zorić.

Po njegovim rečima, informacija objavljena u pogrešno vreme može da devalvira čitav krivični postupak.

„Novinari i tužilaštvo nisu suprotstavljene strane već saveznici koji treba da idu ka ostvarenju vladavine prava i ka tome da u krivičnom postupku onaj ko je kriv bude osudjen“, istakao je Zorić.

On je rekao i da kada novinari ne dobiju traženu informaciju, to ne znači da neko nekoga štiti ili da se radi o tajni, već samo da u tom trenutku ne mogu da dobiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.