U trendu

Otvoren četvrti sajam omladinskog turizma

Četvrti regionalni Sajam omladinskog turizma „Opens Youth Fair 2015“, otvoren je večeras na centralnom trgu u Novom Sadu izvedbom dela Karmina Burana Karla Orfa, a tokom dvodnevne manifestacije će biti predstavljene najatraktivnije omladinske destinacije Balkana.

Ova manifestacije predstavlja svojevrsno zagrevanje i uvod u ovogodišnji Egzit (Exit) festival na Petrovaradinskoj tvrđavi, a zajedno je sprovode Egzit fondacija i Turistička organizacija Novog Sada.

Direktor Egzita Dušan Kovačević rekao je na konferenciji za novinare pred otvaranje sajma da je san organizatora da promene sliku i poboljšaju imidž regiona Balkana, koji prema njegovim rečima u svetu smatraju nedovoljno civilizovanim.

Kovačević je rekao da će na sajmu biti predstavljeni potencijali regiona kako bi desetine hiljada turista koji dolaze na Egzit festival, nastavili da obilaze zanimljive destinacije koje nude sve zemlje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je ovom prilikom da će Novi Sad u budućnosti nastaviti da pruža podršku ovakvim manifestacijama, i dodao da je Egzit zaslužan za to što je Novi Sad ušao u uži izbor za Omladinsku prestonicu Evrope za 2018. godinu, a da će „Opens Youth Fair 2015“ biti „sublimacija te kandidature“.

On je dodao da će Novi Sad podržati i pretvaranje novosadskog industrijskog i zanatskog dela grada Kinesku četvrt u omladinski deo grada, odnosno, kako je rekao „Youth Polis“, i da je plan da on bude prepušten omladinskim organizacijama na upravljanje.

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Novi Sad od danas prestonica turizma u Srbiji, jer će u narednim danima ovaj grad posetiti više od 200.000 ljudi, što doprinosi ekonomiji cele zemlje.

„Turizam u Srbiji, a posebno omladinski turizam nije dovoljno prepoznat kao važna privredna grana, pa je zato ovaj sajam važan, kako bi bilo afirmisano ono što omladini možemo da ponudimo“, kazao je Ljajić i dodao da 20 odsto ukupnih turističkih putovanja čine mlađi od 30 godina.

„Opens Youth Fair 2015“ biće održan na Trgu slobode i u Katoličkoj porti, a na muzičkom „Get exited“ programu nastupiće jedna od najpopularnijih regionalnih grupa S.A.R.S. kao i Almazian Symphony, Vasil Hadžimanov bend, Nišvil (Nisville) promo bend, Prljavi inspektor Blaža i kljunovi i Perpetuum mobile bend.

U sajamskom delu biće predstavljeni festivali, klubovi, centri za ekstremne sportove i mnoge druge atrakcije, a najavljena je i panel diskusija „Omladinske prestonice Evrope kao model brendiranja destinacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.