U trendu

Vučić: Srbija neće dozvoliti ponižavanje naroda

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je na sastanku s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu da je za Vladu Srbije važan dogovor o Zajednici srpskih opština, telekomunikacijama, energetici i Parku mira u Kosovskoj Mitrovici, o čemu se danas razgovara u Briselu, ali da Srbija neće dozvoliti ponižavanje sopstvenog naroda i urušavanje državnih interesa‎.

Član srpskog tima Marko Đurić juče je u Briselu rekao da je beogradskoj delegaciji dat na uvid predlog kako bi trebalo da izgleda Zajednica srpskih opština, ali je ocenio  da je on poptuno neprihvatljiv, jer ne sadrži ni minimalne garancije za ovlašćenja i zakonski okvir ZSO-a, već predviđa da bude svedena na vrstu nevladine organizacije.

U prethodnim rundama dijaloga na nivou stručnjaka nije bilo direktnih razgovora timova Beograda i Prištine, već su oni odvojeno razgovarali s posrednicima iz Evropske unije, iz čijih izvora je rečeno da se svakako želi napredak ka stvaranju Zajednice srpskih opština.

To bi pomoglo evropskoj integraciji obe strane i očekivanju Beograda da se otvori prvo poglavlje u pregovorima o članstvu sa EU, rekli su agenciji Beta evropski diplomatski izvori.

U današnjoj rundi pregovora Beograda i Prištine, čiju delegaciju predvodi premijer Isa Mustafa, trebalo bi da se približe stavovi i o telekomunikacijama i energetici.

Đurić je stavio do znanja da delegacija Beograda nikad neće prihvatiti bilo šta drugo osim da ZSO ima predsednika, skupštinu, jasno definisane nadležnosti, zadatke, ciljeve, organizacionu strukturu, zaposlene, administraciju, „dakle sve sto je potrebno da upravlja našim poslovima na Kosovu i Metohiji“.

On je rekao da ima utisak, ali da potpuno greše oni koji misle da je Srbija zbog velike želje za napretkom u evrointegracijama sprema da prihvati sve u dijalogu s Prištinom.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je član tima Beograda, izjavio je da će Srbija uložiti maksimum napora da nastavi konstruktivni pristup briselskom dijalogu i da će do konkretnih rešenja doći samo ako i druga strana pokaže isti takav odnos.

Izvori u Briselu su takođe ocenili da kosovski premijer Mustafa dolazi u Brisel dok EU i SAD pritiskaju parlament u Prištini da prihvati formiranje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, čemu se snažno opiru snage opozicije i zasad vlada u Prištini nije sigurna da će za tu odluku imati parlamentarnu većinu, tako da ni malo nije izvesno do koje granice bi Mustafa bio spreman da ide u nagodbi oko uspostavljanja ZSO.

Evropska unija i visoka predstavnica Federika Mogerini žele da se o ZSO ostvari opipljiviji napredak, jer bi se u protivnom moglo zaključiti da se ne sprovodi dovoljno Briselski sporazum o normalizaciji odnosa Beograd-Priština, što neke članice EU, posebno Nemačka, postavljaju kao uslov za otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu sa Srbijom.

Osetniji napredak o ZSO omogućio bi da se već do kraja ove godine otvori najpre poglavlje 35 koje obuhvata normalizaciju odnosa Beograda s Kosovom, a potom i poglavlja 32 o finansijskom nadzoru.

Ako bi se dijalog bitno usmerio ka rešenju za ZSO, Evropska komisija bi, uz konsultacije unutar institucija EU, mogla usvojiti izveštaj o skriningu i rezultatima dijaloga koji otvaraju put za stavljanje prvog poglavlja na sto pregovora o članstvu EU-Srbija.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.