U trendu

Poseta predsednika Kazahstana podsticaj kompanijama dve zemlje

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas na značaj predstojeće posete predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, jer je to pokazatelj intenziviranja saradnje dveju zemalja, kao i podsticaj kompanijama dve države da smelije ostvaraju poslovne aranžmane.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić je na sastanku sa ambasadorom Kazahstana u Beogradu Nurbahom Rustemovim kazao da je Srbija veoma zainteresovana da gradjevinske firme učestvuju u izgradnji velikih stambeno-poslovnih kompleksa i infrastrukturne mreže u Kazahstanu, kao i da veliku važnost pridaje mogućnosti bescarinskog izvoza automobila marke Fijat iz Kragujevca na tržište Evroazijske ekonomske unije.

Premijer Vučić je ocenio da su odnosi Srbije i Kazahstana dobri i bez otvorenih pitanja, kao i da se tradicionalno prijateljstvo pokazalo i prilikom „odlučnog glasanja Kazahstana protiv prijema takozvanog Kosova u UNESKO“.

Ambasador Rustemov je potvrdio značaj prve posete kazahstanskog predsednika, posebno što do nje dolazi u godini u kojoj se obeležava dvadesetogodišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja.

On je preneo poziv Vučiću da u decembru poseti Kazahstan i prisustvuje obeležavanju dvedesetpetogodišnjice nezavisnosti zemlje.

Kazahstanski ambasador je ukazao na to da će u delegaciji predsednika Nazarbajeva biti i najznačajniji privrednici Kazahstana, što pruža izuzetnu priliku da se uspostave nove poslovne veze.

Ambasador je rekao i da je Kazahstan, upravo zbog potrebe povećanja ekonomske saradnje, veoma zainteresovan za otvaranje direktne avionske linije izmedju Beograda i Astane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.