U trendu

Rad: Srbija je zemlja 'vredna' pridruživanja EU

Bivši premijer Australije Kevin Rad ocenio je u petak uveče da je Srbija zemlja „vredna“ pridruživanja Evropskoj uniji i da bi trebalo da bude sledeća zemlja koja će se postati članica EU.

„Srbija je vredna pridruživanja, trebalo bi joj pomoći u tome. Srbija bi trebalo da bude sledeća u pridruživanju EU“, rekao je Kevin Rad je na promociji u Beogradu novog broja časopisa u izdanju Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj na temu globalni bezbednosni izazovi.

On je kazao da klasičan društveni ugovor u Evropi treba da se preoblikuje i da se osmisli novi kako ne bi „stradale nadnacionalne institucije“.

„Za mene je Evropa klasičan primer čase koja je više od pola puna, još je potrebno da se napuni“, rekao je Rad i dodao da „ne misli da će biti daljih osipanja i izlazaka iz EU“.

Rad je kazao da će najbolji trend Srbije, posle tenisera Novaka Djokovića, biti Vuk Jeremić.

„Nisam Evropljanin, nisam ni Djoković, ali posle njega, čovek do mene (Vuk Jeremić) će biti najbolji trend Srbije“, rekao je on.
 
Govoreći o dešavanjima u svetu tokom 2016. godine, Rad je kazao da je na Rihterovoj skali od 1 do 9 ova godina „6,5 stepeni“.

Po rečima bivšeg premijera Australije, Evropa je trenutno više „seminar“ nego „institucija“, odnosi Rusije i Amerike su nefunkcionalni, a odnosi Amerike i Kine teški.

„Medjunarodne institucije su se našle na ničijoj zemlji, funkcionišu na nedletovoran način… Ispod površine je globalizacija“, kazao je on i dodao da je prisutna „velika dinamika odnosa globalnih sila“.

Rad je kazao i da će dalji odnosi Amerike i Rusije, kao i Amerike i Kine, zavisiti od politike novog predsednika SAD Donalda Trampa.

Rad je ocenio i da će Kina verovatno postati „globalna ekonomija“ i da to neće biti loše po ostatak sveta, a da je kineski novi putu svile dobar projekat jer kako smatra „bez Kine ne bi bilo globalnog rasta“.

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić je rekao da je svet u proteklom periodu pretpreo promene i previranja, a da su Bregzit i izbor Trampa za predsednika SAD samo neki od važnih dodgadjaja koji su obeležili 2016. godinu.

Jeremić je kazao i da o Evropi budući analitičari neće pisati o ovom dobu u Evropi kao o „zlatnom dobu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar