U trendu

Srbija na putu ka EU, ali jača prijateljstva širom sveta

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u trodnevnu posetu Indoneziji, gde ga je dočekao ministar saobraćaja Indonezije Ignasius Djonan sa kojim je razgovarao o jačanju bilateralnih odnosa, posebno na ekonomskom planu.

Kako je saopšteno iz Nikolićevog kabineta, „u razgovoru je konstatovano da prijateljstvo dve zemlje ima čvrst temelj, još iz perioda Pokreta nesvrstanih“ a predsednik Srbije je naglasio da „Srbija čvrsto stoji na putu evrointegracija, ali da intenzivno obnavlja i osnažuje stara prijateljstva širom sveta“.

Nikolić je podvukao da Srbija posebno ceni činjenicu da Indonezija podržava njenu teritorijalnu celovitost i suverenitet.

„Odnosi Srbije i Indonezije su izvanredni, ali moramo još više da jačamo potencijale za bolju ekonomsku saradnju“, dodao je.

Govoreći o migrantskoj krizi „koja je pogodila Evropu, ali i njene fundamentalne principe“, Nikolić je rekao da je „Evropa na velikom ispitu“ i da „nije jednostavno napraviti dobar balans izmedju omogućavanja slobode kretanja i zaštite zemalja od terorizma i različitih oblika nasilja“.

„Samo zajedničkim snagama i kroz razumevanje može se rešiti taj problem, koji je i dalje konstantna pretnja državama koje se nalaze na migrantskoj ruti“, dodao je.

Nikolić je izrazio uverenje da će sutrašnji susret sa predsednikom Indonezije Djokom Vidodom dati dodatni impuls dubokom prijateljstvu dva naroda i da će ekonomske i sve druge veze biti dodatno intenzivirane.

„Postoje brojne mogućnosti za razvijanje ekonomske saradnje, obrazovanja, kulture nauke i mnogih drugih“, naglasio je predsednik Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.