U trendu

Tadić: Ne treba ići na ujedinjenje sa DS

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne treba ići na ujedinjenje sa Demokratskom strankom (DS), već da je bolje formiranje unije demokratski opredeljenih stranaka.

„Mislim da ne treba ići na ujedinjenje sa DS, nego na formiranje unije koja čuva naše postojće stranačke identitete“, izajvio je Tadić u intervjuu za „Politiku“.

Upitan o kandidaturi za predsedničke izbore 2017. godine Tadić je kazao da nije doneo odluku da se neće kandidovati, ali da „kao legitimnu ideju vidi da se kandiduje neko drugi, koga bi možda podržao“.

Tadić je ocenio je da  je preuzimanje zatvorenika iz Gvantanama „potez kratkog daha, koji će ovoj Vladi doneti još nekoliko dana dobrih odnosa sa SAD“.

On je dodao da vlast na čijem je čelu bio nije smatrala da treba da se uključuje u „takve akcije“, da prihvati zatvorenike iz Gvantanama, jer se na taj način, kako je rekao, ne postaje saveznica velikih sila, već se „preuzima odgovornost za pogrešne odluke u borbi protiv terorizma“.

Tadić je dodao da je ta vlast smatrala korisnim da se Srbija uključi u mirovne operacije, jer bi tako mogla bolje da brani svoje spoljnopolitičke pozicije.

„Ako ste zemlja saveznica u mirovnim operacijama s velikim silama, onda je veća verovatnoća da nas oni brane od terorističkih udara poput onih kakve smo imali u južnim srpskim opštinama“, naveo je Tadić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.