U trendu

U petak u Beogradu marš za legalizaciju medicinske primene marihuane

UdruÅŸenje građana „Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa“ (IRKA) odrÅŸaće u petak, 4. septembra u Beogradu, „Kanabis marÅ¡“ sa kojeg će uputiti zahtev za Å¡to hitnije donoÅ¡enje Zakona o medicinskoj primeni marihuane u Srbiji.

Kako je to udruÅŸenje objavilo na svojoj internet stranici, u Srbiji se veliki broj obolelih od raka ilegalno leči nedozvoljenim uljem od cvetova kanabisa zbog čega se IRKA zalaÅŸe za hitno donoÅ¡enje Zakona koji će uvaÅŸiti prava obolelih, omogućiti im lično uzgajanje ili uzgajanje od strane ovlašćenih neprofitnih uzgajivača, kao i kontrolu kvaliteta semena i organske proizvodnje.

„Pored donoÅ¡enja Zakona o medicinskoj primeni marihuane, zalaÅŸemo se i za donoÅ¡enje Zakona o samolečenju koji će garantovati pacijentu pravo na korišćenje prirodnih alternativnih tretmana na račun zdravstvenog osiguranja – na recept, kao i za dekriminalizaciju kanabisa za ličnu upotrebu, Å¡to podrazumeva sadnju manje količine“, piÅ¡e na sajtu udruÅŸenja.

Dodaje se da bi Srbija, po ugledu na Å paniju, trebalo da dozvoli socijalne kanabis klubove u kojima besplatno prave ulje za obolele, Å¡to bi otvorilo i nova radna mesta za tehnologe.

Kako se navodi, pokretanje novih eko-industrija, zasnovanih na proizvodnji i peradi konoplje, imalo bi i pozitivan ekonomski efekat za drÅŸavu.

UdruÅŸenje IRKA osnovali su 2013. godine u Beogradu oboleli od raka, članovi njihovih porodica i građani koji ÅŸele da im pomognu da Å¡to je moguće pre dobiju mogućnost da legalno uzgajaju, nabavljaju i u lečenju koriste kanabis i ekstrakt cvetova te biljke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.