U trendu

U pripremi prvi registar dece sa smetnjama u razvoju

Srbija bi do kraja 2017. godine trebalo da dobije prvi registar dece sa smetnjama u razvoju, a bolja evidencija treba da omogući efikasniju podršku toj populaciji i njihovim porodicama, najavio je danas u Beogradu državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović.

Učesnici skupa „Ključni izazovi u ostvarenju osoba sa autizmom i njihovih porodica“, u organizaciji kancelarije zaštitnika gradjana, složili su se da bez prave evidencije nema ni pravih rešenja jer se ne zna za koliku se populaciju pripremaju mere.

„Potpunu evidenciju nemamo kada je reč o osobama sa autizmom. Ipak, prema podacima nekih udruženja u Srbiji živi više hiljada osoba sa tim problemom“, kazao je Mahmutović.

On je rekao da će država u narednom periodu ponuditi sistemska rešenja i naveo mogućnost da neka od zdravstvenih ustanova bude proglašena za referentnu ustanovu za autizam.

Prema njegovim rečima, radiće se i na proširenju mreže razvojnih savetovališta u domovima zdravlja.

Predstavnica poverenika za zaštitu ravnopravnosti Emila Spasojević navela je da je toj instituciji od početka rada stiglo oko 4.500 pritužbi na diskriminaciju, a oko 10 odsto njih odnosi se na osobe sa invaliditetom.

„Osobe sa invaliditetom su po broju pritužbi treće po redu, posle diskriminacije na osnovu nacije i pola“, rekla je ona.

Zamenica zaštitnika gradjana Vladana Jović navela je da je autizam problem koji pogadja čitave porodice i da je potrebno uvažiti i čuti njihove predloge.

Stručni saradnik udruženje „Autizam – pravo na život“, Vesna Milovanović rekla je da nije dovoljno puko vodjenje evidencije i registra sa imenima i prezimenima već da je potrebno prikupiti podatke o širokom spektru dijagnoza.

Ona se založila za otvaranje posebnog centra za autizam u kojem bi se sprovodile stručne dijagnostičke procedure, edukovalo osoblje, a bili bi obezbedjeni i dnevni boravak i smeštajni kapaciteti kada je to neophodno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.