U trendu

U Srbiju stiže 2.000 besplatnih vakcina protiv HPV-a

U Srbiju stiže 2.000 besplatnih doza vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), izazivača raka grlića materice, a one će biti dostupne u tri okruga u Srbiji i četiri beogradske opštine, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Na konferenciji za novinare u Ginekološko-akušerskoj klinici pri Kliničkom centru Srbije, Lončar je kazao da se vakcine preporučuju devojčicama, ali i dečacima uzrasta od devet do 14 godina, a biće dostupne u Braničevskom, Severno banatskom i Šumadijskom okrugu, kao i u opštinama Palilula, Voždovac, Novi Beograd i Savski venac.

Roditelji zainteresovani za ovu preventivnu metodu mogu da se jave pedijatru u domu zdravlja.

Početak primene vakcina očekuje se nakon stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je u skupštinskoj proceduri i očekuje se da uskoro bude usvojen.

U tom zakonu vakcina protiv HPV-a biće prepoznata kao preporučen vid imunizacije.

„U Srbiji godišnje oko 1.200 žena oboli od raka grlića materice, a njih 500 umre od posledica ove bolesti“, kazao je Lončar i naveo da je vakcina dobar način borbe protiv ove bolesti.

Ministar je najavio i da će na sajtu ministarstva zdravlja uskoro moći da se nadju sve relevantne informacije o ovoj vakcini, kako bi roditelji mogli da imaju sve prave informacije i na osnovu njih donesu odluku.

„Imunizacija će biti dobrovoljna“, kaza je ministar i dodao da je 2.000 doza nabavljeno iz donacija.

Lekar u Akušerskoj klinici Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović naveo je da je Srbija četvra po broju obolelih od raka grlića materice u Evropi, a druga po smrtnost.

On je rekao da vakcina protiv HPV-a do sada nije pokazala ozbiljnije neželjene efekte, a u manjem broju slučajeva su se javile lakše komplikacije poput glavobolje.

Prema njegovim rečima, preporučljivo je da se vakcina primi u što ranijem uzrastu, a svakako pre prvog seksualnog odnosa.

Vakcinacija se preporučuje i za dečake, a ne samo za devojčice, jer su i oni nosioci virusa, a osim raka grlića materice, vakcina može preventivno delovati i na rak penisa, pa čak i karcinom grla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.