U trendu

Vojvodjanska banka nastavlja da pomaže deci bez roditelja

Vojvodjanska banka nastaviće da zapošljava i da kroz različite aktivnosti pomaže deci bez roditeljskog staranja da se pripreme za traženje posla, izjavila je danas direktorka sektora društveno odgovornog poslovanja Vojvodjanske banke Zorica Džida.

„Realizovali smo niz stručnih praksi i dva zaposlenja za mlade bez roditeljskog staranja. Ovim mladim ljudima prenosimo svoja stručna znanja, učimo ih kako da napišu radnu biografiju, kako da se spreme za razgovore o poslu. I to nije kraj, nastavićemo i dalje da im pomažemo“, rekla je Zorica Džida tokom posete Šapcu.

Ona je boravila u Centru za porodični smeštaj i usvojenje u tom gradu, gde je novih 14 polaznika kroz projekat „Budi svoj – budi izabran“ prisustvovalo predavanju na temu pravilnog pisanja profesionalne biografije.

Rukovodilac radne jedinice „Šabac“ Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd Sonja Roksandić rekla je da se po napuštanju sistema socijalne zaštite deca suočavaju sa nizom izazova.

„Centar za porodični smeštaj i usvojenje čini sve da ih pripremi za taj period, a od velikog značaja je projekat ‘Budi svoj’. Činjenica da postoje kompanije poput Vojvodjanske banke, koje prepoznaju potrebe naše dece, pruža nam nadu da će i druge kompanije pratiti njihov primer“, rekla je Sonja Roksandić.

Ona je navela da je i Srbija, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, predvidela subvencije za preduzeća koja zaposle decu bez roditeljskog staranja.

Na području Šapca, u opštinama Bogatić i Vladimirci, decu bez roditeljskog staranja primilo je 107 porodica.

Ukupno je primljeno oko 160 dece, a najčešći razlog za zbrinjavanje dece u hraniteljske porodice je porodično nasilje, nasilje prema deci, nebriga i zlostavljanje, ali ima i dece koja su u sistemu zaštite od rodjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.